Cumpărături pentru masa de Revelion!
Articol de Mircea Apostolescu, 30 decembrie 2019, 13:27
Chiar dacă vremea s-a mai răcit și bălțile au înghețat puțin, aducând aminte de ceea ce era iarnă odată, bucureștenii au ieșit, astăzi, cu voioșie, la … cumpărături. Că doar vine Revelionul și n-au mâncat și n-au băut mai nimic de Crăciun … Pe acasă, pe la părinți, pe la socrii, pe la nași sau pe unde au mai stat la masă …
Unii, mai înstăriți, umplu parcările super și hipermarket-urilor cu mașinile. Este o concurență tipic românească, uneori ornată cu înjurături și poate și câțiva pumni, pentru ocuparea locurilor de parcare din apropierea intrărilor în magazine. De parcă ar căra cu cârca cumpărăturile, nu ar ieși cu cărucioarele speciale ale magazinului până la portbagajul mașinii …
Alții, pensionarii și cei cu bani mai puțini, nu se lasă mai prejos și se înghesuie în tramvaie, troleibuze și autobuze trăgând după ei coșuri pe rotile pentru cumpărături. Unele sunt atât de încărcate încât cu greu le pot urca în tramvai! La ce s-or fi gândit, oare, când le-au umplut?!
În fine, unii, care nu au nici cărucioare de cumpărături, care au plecat de acasă câine surd la vânătoare, cum zicea bunica, cară cocârjați papornițe și sacoșe, care le depășesc, în mod vădit, puterile.
De obicei, în față merge soția, cu niște sacoșe mai ușoare. După ea, la câțiva metri în urmă, asudând, vine soțul, încovoiat sub greutatea papornițelor.
Deodată, doamna țipă peste umăr: „Costele, vine tramvaiul! Hai grăbește-te, ce te moșcăi acolo”!? Răspunsul lu’ Costel vine gâfâit din spate: „Du-te tu, dacă te grăbești! Cheile sunt la mine …”
Super și hipermarket-urile sunt, din nou, luate cu asalt. Se cumpără de toate, de la legume și fructe, până la dulciuri, sucuri și apă minerală.
La mare căutare este, în continuare, carnea de porc, atât pentru friptură, cât și pentru sarmale.
Înghesuială este și la galantarele cu tot felul de „porcării”. Am văzut în cărucioarele oamenilor, de la tot felul de salamuri, slăninuță, cârnați, proaspeți ori afumați, până la șorici, tobă, lebăr, caltaboș și chiar ciolane pentru ciorbă.
Se dă o luptă acerbă și la raioanele de băuturi. Berea este la mare căutare, dar se cumpără și tărie destulă, whisky sau votcă.
Se vede treaba că unii sunt băutori de vin fiindcă au cărucioarele pline cu sticle de vin roșu și alb. Multe sunt din „cele mai fine”, la doi litri. Se vede că lumea așteaptă musafiri teribil de însetați……
O mențiune specială merită și șampania. Fiecare alege după gusturi, de obicei din cea dulce sau demi-seacă, și după buzunar. O sticlă de șampanie poate costa de la vreo 20 de lei până la peste 200 de lei și chiar mai mult.
Dacă vrei șampanie „extra-dry” sau „brut”, nu găsești nici să dai cu tunul. Cei cu gusturi alese și-au făcut provizii din timp, dinainte de Crăciun, multe magazine nu au mai adus marfă, pentru că vor să vândă tot ceea ce au deja pe rafturi. Pe principiul că, dacă nu găsești ce vrei, cumperi ce găsești …
Oricum, nici de Revelion bucureștenii nu par să facă economie. Toată lumea umple coșurile cu vârf și îndesat de parcă s-ar aproviziona pentru două săptămâni.
Este mare forfotă și la magazinele care vând electrocasnice. Mulți cumpără combine frigorifice, televizoare cu diagonală mare și chiar smartphone-uri de ultimă generație. Sunt cei care au primit, probabil, mai târziu primele de sfârșit de an ori au așteptat promoțiile de Anul Nou și puștii care au primit și ei bani de Crăciun de la părinți, bunici, unchi și mătuși.
Va urma, desigur, luna ianuarie. Pe la jumătatea ei mulți vor chițăi de foame, după dezmățul tradițional de Sărbători.