Ascultă Radio București FM Live

Mit spulberat? Ce părere au specialiştii despre carnea la grătar

Mit spulberat? Ce părere au specialiştii despre carnea la grătar

Articol de , 23 iunie 2014, 11:52

Carnea gătită la grătar, considerată în general un preparat sănătos şi preferat din acest motiv în locul celei prăjite în ulei, ar putea fi la fel sau chiar mai puţin sănătoasă decât aceasta, din cauza unor substanţe cancerigene.

Cauza de îngrijorare este constituită de doi compuşi diferiţi care se pot forma în timpul gătitului pe grătar, cunoscuţi ca fiind cancerigeni, potrivit Huffington Post.

Astfel, aminele heterociclice (HCA) se formează în mâncăruri bogate în proteine când acestea sunt preparate la o temperatură foarte ridicată, precum cea a grătarului din curte, spune medicul Colleen Doyle, director de nutriţie şi activitate fizică la Societatea americană de cercetare a cancerului (ACS).

Cealaltă substanţă, hidrocarbura aromatică policiclică (PAH), se formează când grăsimea din carne se scurge şi arde pe grătar, provocând fum, prin intermediul căruia compuşii se pot depozita pe alimentul gătit.

Diverse studii de specialitate au descoperit legături între aceşti compuşi carcinogeni şi forme grave de cancer.

Conform unei cercetări citate de Health.com, consumul regulat de carne bine făcută, indiferent de modalitatea de preparare, ar creşte cu 60 la sută posibilitatea apariţiei cancerului de pancreas.

Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar.

Există câteva modalităţi de a preveni apariţia acestor compuşi în timpul preparării la grătar a cărnii de porc, pui sau peşte.

– Cu cât este tăiată mai subţire felia de carne, cu atât va cădea mai puţină grăsime pe grătarul încins.

În plus, peştele şi puiul au un nivel mai scăzut de aminoacizi care duc la producerea de HCA, spune Doyle.

Îndepărtarea pieii de pe carnea de pui poate fi şi ea utilă.

– Timpul efectiv în care carnea stă pe grătar este important şi e recomandat să fie cât mai scurt.

Peştele, de exemplu, nu are nevoie de un interval la fel de lung pentru gătit ca cel pentru antricot, ceea ce înseamnă că substanţele cancerigene au mai puţin timp la dispoziţie pentru a se forma.

Expunerea la temperatura ridicată a grătarului poate fi limitată prin preîncălzirea cărnii la cuptor sau la microunde pentru câteva minute.

– Un alt sfat ar fi să găteşti carnea la o temperatură mai joasă pe grătar, întrucât aminele heterociclice se formează la 162 grade Celsius.

– Este recomandat să renunţi la obiceiul de a perfora carnea pentru a vedea dacă este bine făcută, mai spune Colleen Doyle, din moment ce astfel se poate scurge mai multă grăsime şi obţine mai mult fum.

– Şi marinarea cărnii cu doar 30 de minute înainte de preparare limitează formarea compuşilor carcinogeni.

Condimentele şi aromele oferă protecţie, potrivit Health.com, printre acestea aflându-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul şi mai ales rozmarinul.

– Alegerile pentru garnitură sunt de asemenea importante. Fructele şi legumele sunt bogate în fitochimicale care combat cancerul şi pot ajuta la anularea efectelor dăunătoare ale cărnii supragătite.

– Dacă o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasă şi curăţată, aşa cum trebuie procedat şi cu murdăria şi arsurile care rămân pe grătar.

Pentru grăsimea deosebit de greu de îndepărtat, Reader’s Digest vine cu următoarea recomandare: Puneţi grilajul murdar într-un sac de gunoi din plastic. Adăugaţi apă şi detergent de vase şi lăsaţi totul aşa în timpul nopţii.

Curăţaţi grătarul şi limpeziţi.

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Sănătate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC
Sănătate miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:48

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan pledeaza pentru creşterea de la 50% la 90% sau chiar 100% a nivelului de...

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC
INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese
Sănătate marți, 19 noiembrie 2024, 14:21

INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis că, în perioada 11 – 18 noiembrie, au fost înregistrate 202 cazuri noi de...

INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese
Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism
Sănătate marți, 19 noiembrie 2024, 09:37

Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism

O ambulanţă care transporta la spital un deţinut de la Penitenciarul Mărgineni, însoţit de poliţişti, a fost implicată, în noaptea de luni...

Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism
Sănătate luni, 18 noiembrie 2024, 14:01

Colegiul Farmaciştilor şi UNIFARM – protocol privind asigurarea tratamentelor cu medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente

Colegiul Farmaciştilor din România şi Compania Naţională UNIFARM au încheiat un protocol de colaborare care prevede implementarea unui mecanism...

Colegiul Farmaciştilor şi UNIFARM – protocol privind asigurarea tratamentelor cu medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente
Sănătate luni, 18 noiembrie 2024, 11:50

INSP: Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare critică pentru sănătatea tuturor persoanelor

Antibioticele devin mai puţin eficiente când sunt utilizate incorect, infecţiile obişnuite devin din ce în ce mai dificil sau chiar imposibil de...

INSP: Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare critică pentru sănătatea tuturor persoanelor
Sănătate duminică, 17 noiembrie 2024, 16:47

Cel mai performant ecograf din România se află la Maternitatea Giulești din Capitală

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan,precizează că echipamentul medical dispune de cele mai noi tehnologii, inclusiv inteligenţă...

Cel mai performant ecograf din România se află la Maternitatea Giulești din Capitală
Sănătate vineri, 15 noiembrie 2024, 17:28

IGSU primeşte un lot de echipamente medicale de urgenţă din partea OMS

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Kathleen Kavalec, şeful Biroului OMS în România, Caroline Clarinval, şi şeful DSU, Raed Arafat, au fost...

IGSU primeşte un lot de echipamente medicale de urgenţă din partea OMS