Noi studii arată că unele ingrediente active din loţiunile de protecţie solară ”pot fi absorbite” în fluxul sangvin

Unii dintre compuşii chimici prezenţi în loţiunile de protecţie solară sunt absorbiţi în organismul utilizatorilor, sugerează un studiu publicat marţi de o echipă de oameni de ştiinţă de la Administraţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Loţiunile de protecţie solară apără pielea de razele solare nocive, reducând riscul de apariţie a unor tipuri de cancer. Însă, ar putea acestea să provoace declanşarea altor probleme de sănătate? Aceasta este întrebarea cheie ridicată de concluziile studiului publicat de cercetători de la FDA în Journal of the American Medical Association, care sugerează că organismul utilizatorilor acestor loţiuni absorb multe dintre ingredientele chimice active conţinute.

Analiza a relevat faptul că nivelurile acestor substanţe chimice prezente în sângele utilizatorilor au depăşit, în unele cazuri, pragul FDA de siguranţă, ceea ce impune ”potenţiale studii suplimentare privind siguranţa”.

„Există dovezi că unele ingrediente active pentru protecţie solară pot fi absorbite”, a declarat Janet Woodcock, director în cadrul Centrului FDA pentru Evaluarea şi Cercetarea Substanţelor, citată într-un comunicat emis de administraţie.

„Cu toate acestea, faptul că un ingredient este absorbit prin piele şi în organism nu înseamnă că ingredientul este nesigur. Mai degrabă, această constatare impune testări suplimentare în industrie pentru a determina siguranţa şi efectul expunerii sistemice la ingredientele de protecţie solară, în special în cazul celor cu utilizare de lungă durată”, a precizat Woodcock.

Analiza FDA s-a concentrat pe şase ingrediente active prezente în mai multe produse de protecţie solară – avobenzonă, oxibenzonă, octocrilenă, homosalat, octisalat şi octinoxat – şi a fost concepută pentru a evalua absorbţia lor prin piele şi în corp, în condiţii de „doză unică şi condiţii maxime de utilizare”.

Un studiu similar, publicat la începutul acestui an, s-a concentrat doar pe avobenzonă, un ingredient cheie în multe dintre aceste produse pentru că blochează razele UVA şi UVB, asociat cu reacţii dermatologice alergice. Celelalte substanţe chimice acţionează de asemenea ca filtre împotriva razelor ultraviolete solare A şi B.

Pentru studiul recent, 48 de participanţi au aplicat unul dintre patru tipuri de produse de protecţie solară – loţiune, spray cu aerosol, spray fără aerosol şi spray cu pompă – pe aproximativ 75% din suprafaţa corporală de până la patru ori pe zi, la intervale de două ore. Cercetătorii au prelevat 34 de probe de sânge pe parcursul a 21 de zile de la fiecare participant. În prima zi a studiului, după o singură aplicare, specialiştii au descoperit concentraţii ale celor şase ingrediente active din aceste produse de protecţie solară peste nivelul de 0,5 ng/ml, pragul FDA în cadrul testelor de siguranţă.

Deşi niciunul dintre participanţii la studiu nu a manifestat efecte semnificative asupra sănătăţii în urma prezenţei acestor substanţe în sânge, 14 au prezentat erupţii cutanate.

Evaluarea a fost realizată în cadrul propunerii FDA de modificare a reglementărilor privind produsele de protecţie solară, emise în februarie 2019, prin care, printre altele, s-a solicitat sporirea testelor de siguranţă pentru ingredientele active din multe produse disponibile în comerţ. Se recomandă, de asemenea, ca producătorii să enumere în mod alfabetic ingredientele active pe ambalaje acestor tipuri de produse.

”Având în vedere beneficiile recunoscute pentru sănătatea publică a utilizării (produselor de) protecţie solară, FDA îi îndeamnă pe americani să le folosească în asociere cu alte măsuri de protecţie solară, precum îmbrăcăminte protectoare”, a subliniat Woodcock.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.