Cu violența în instanță!
Articol de dianamatei, 28 ianuarie 2020, 17:28
Violența în școală a devenit ceva frecvent. Copiii se bat și își spun cuvinte urâte în fiecare zi. Acest comportament însă poate avea urmări.
Avem „Convenția Anti-Bullying” dar și primul caz de bullying adus în fața instanței.
O familie din București cere daune morale de 15.000 de euro școlii în care învață fiul lor de 11 ani, după ce a fost agresat chiar în timpul orelor de curs. În urma altercației, copilul a fost internat și, de frică, nu s-a mai dus la școală.
Părinții acuză școala de neimplicare și indiferență, după ce, susțin aceștia, fiul lor era agresat zilnic fizic și verbal, de la începutul anului de unul dintre colegii de clasă.
„Este o premieră pentru că a fost mediatizat. Însă a mai fost o situație similară la Constanța. Iar măsurile au fost educative. Deși nu există o lege clară, există sancțiuni pe un temei juridic. Este important însă ca părinții să nu rămână pasivi. Și dascălii deopotrivă”, explica avocatul Cristina Drăghici.
Tot ea explică faptul că părinții nu au anunțat situația, lucru nepermis, iar copilul a avut de suferit. Fizic! Până la agresiune sexuală!
„De fapt nu avem o lege. Avem doar 2 modificări. Una aduce o definiție pe care o considerăm incompletă, alta vizează formarea cadrelor didactice. Ar trebui reglementată legea și în cazul adulților. Organizația noastră are un proiect de politică publică și a devenit inițiativă legislativă. Avem acolo măsuri concrete; de exemplu, consilierea psihologica”, spune Cătălina Surcel, directorul Asociației „Telefonul Copilului”.
Nu avem o lege și din acest motiv situațiile se pot repeta. Din lipsa de sancțiuni. Iar copiii ar trebui să fie cei mai importanți. Deci banii nu ar trebui să conteze.
Și nici eforturile tuturor. Ale profesorilor de exemplu. Care în cazul de la Constanța nu au intervenit.
„Există un ghid al cadrelor didactice și aici nu vorbim despre bani. Bullying-ul nu este reglementat ca termen. Dar încadrează judiciar pentru toate formele de abuz”, punctează Cătălina Surcel.
Iar omul legii explică: „Și noi ne dorim ca legea să fie centrată pe fenomen și nu să coroboreze tot felul de abuzuri. Din fericire, în cazul de la București, am primit imediat acceptul instanței”.
În Europa sunt 2 state care excelează la acest capitol: Finlanda și Olanda. Bullying-ul nu a dispărut complet în aceste 2 state, însă este la un nivel minim.
Ce face părintele? Ce face profesorul care poate și el fi supus la astfel de acțiuni?
„Trebuie ca părinții să ia atitudine imediat. Să alerteze poliția”, susține avocatul.
Din păcate, la Constanța situația nu este clară și nici elucidată în favoarea victimei.
„Copilul are nota scăzută la purtare, iar inspectoratul susține că băiatul nu a reușit să se integreze în colectiv. Totul cu acceptul directorului școlii. Iar copilul a trebuit mutat. Este scandalos”, trage un semnal de alarmă Cristina Drăghici.
Ce putem obține
„Mergem pe penal sau pe civil. Iar penalul înseamnă daune morale. Însă asta nu rezolvă problema copilului. Însă atât ne permite legea”.
Familie, școală, stat, lege…
Le avem pe toate. Și toate ar trebui să ducă într-un singur punct.
„Legea ar trebui să se ocupe în primul rând de prevenire. Și de educație. Copilul nu se naște agresor. El a învățat acest tip de comportament. Deci și agresorul are nevoie de ajutor. Până la reglementare, fiecare școală trebuie să aibă un regulament bine pus la punct în acest sens”, spune Cătălina Surcel.
Într-o societate normală nu ar trebui să existe agresiune fizică sau verbală. Cu atât mai mult între copii și venită de la copii.
Despe bullying am discutat astăzi, „În Comunitate” cu Cătălina Surcel, directorul Asociației „Telefonul Copilului”, și cu Cristina Drăghici, avocat la „Cuculis & Asociații”.