„Agentul termic” – semnal de alarmă pentru politicieni și societatea civilă
Articol de dianamatei, 3 februarie 2020, 19:34
Lipsa căldurii din București naște discuții aprinse!
Nu doar la scara blocului!
„Capital Fridays” este o serie de discutii purtate de societatea civilă si specialisti.
Evenimentul este organizat de o tânără platformă jurnalistică independentă – Buletin de București.
Prima editie s-a numit „Agentul Termic”.
Blocuri fără căldură, discutii interminabile despre sistemul centralizat de încălzire.
Bucureștiul este atipic. „Aici s-a venit nu s-a plecat. Deci a crescut consumul. Insă din cauza implicării politicului s-a ajuns în această situatie. Si acum vrem recalibrarea sistemului.”, spune Cătălin Doscas reporter „Buletin de Bucuresti.”
De exemplu, vorbim despre centralele de cvartal. Ieftin si bun insă este lipsă de viziune si incompetentă.
„Nimeni nu discută despre modernizarea Radet. Modernizarea si reabilitarea sunt 2 lucruri total diferite. Trebuie să înlocuim lucruri pentru că suntem în secolul 21. Canalizările care sunt gurile iadului. Nu mai vorbim despre tevi de fier”. Si noi avem avantaje la București: o punca geotermală sun picioarele noastre. Deci putem vorbi despre un CET in nordul Bucurestiului. Fonduri există dar oamenii cu viziune lipsesc, punctează Cătălin.
Frica de a rămâne fără căldură ne-a împins spre centralele de apartament.
Insă este costisitor: 500 de mii de apartamente si 5 mii de institutii publice.
Situatia este dezastruoasă!
„Este dramatic! Un oras trăieste din noroc: să ai apă caldă si căldură la noroc. Situatia este deja periculoasă. Sistemul nu are oameni seriosi care să facă ceva. Termoficarea e ceva comercial, nu social. De 20 de ani este jaf. Se fura din bugete prin intermediul agentului termic. Este faza de moarte lentă”, spune Radu Opaina fostul director Radet.
Părerile sunt împărțite.
„Nu sunt bani de investiții iar primăria nu-si plătește datoriile. Si nici clădirile nu sunt modernizate. Nu avem cum sa înlocuim încălzirea centralizată peste noapte. Modernizarea este cuvântul corect. Termoizolarea este ideală”, clarifică situatia Emilia Cerna Mladin, Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.
In utimii 30 de ani cei care au avut în mâini Bucureștiul n-au înteles nimic. „Bunăstarea e până la poarta mea. Mai încolo de poartă este să ni se dea să ni se facă. Este de lipsă de împlicare din partea noastră a tuturor. Au cerut locatarii reabilitarea tevilor? Lumea nu întelege că aceste centrale miscau un produs rezidual. Acest lucru a dus nu numai la dezastrul tevilor dar si la cel al instalatiilor de la Elcen. Toate merg cu ordin de derogare; adică e treabă de ore„, explica Doscas.
Bucurestiul este alimentat de tevi nefăcute de 40-50 de ani.
Suntem norocosi că nu am avut zăpadă si frig. Că am fi avut si frig în case.
Se mai poate face ceva?
„Atât timp cât avem 7 administrații la un oraș, sub nicio formă”, conchide reporterul de Bucuresti.
Tot reporterul nostru spune că se poate! Dar la altii!
„La Beius este cea mai mică gigacalorie din tară. Primarul este un bun gospodar. Adică asa cum e la el acasă, asa trebuie să fie si la birou„, dă un exemplu Cătălin.
Despre modernizarea si reabilitarea sistemului de termoficare din București am discutat astazi „In Comunitate” cu reporterul platformei „Buletin de București” Cătălin Doscas.