VIDEO: Brexit, cronica unei despărțiri anunțate!

Sursa foto: Diana Matei

Marea Britanie a închis ușa în nas Uniunii Europene! Regatul Unit a părăsit spațiul comunitar la sfârșitul săptămânii trecute. O decizie luată în urmă cu 3 ani.

A fost retragerea programată în urma unui referendum în care 52% dintre alegătorii participanți au fost în favoarea demersului.

Acum începe o perioadă de tranziție care se va încheia pe 31 decembrie 2020. În cele 11 luni, Marea Britanie și UE vor negocia viitoarea lor relație.

Regatul Unit rămâne supus legislației Uniunii Europene și rămâne parte a Uniunii vamale a UE și a Pieței Unice Europene. Însă nu mai are niciun cuvânt în organismele sau instituțiile politice ale spațiului comunitar.

Ce se schimbă cu România?

„Sunt doua paliere: nu se schimbă nimic cu noi. Pentru că UE discută la pachet. Deci și noi putem pune pe masă chestiuni care ne dor. Avem repere pe care le urmărim: unul legat de românii din Marea Britanie. Suntem într-o perioadă de tranziție destul de scurt. Însă, noi, poate ar trebui să punem mai mulți bani, de exemplu la cercetare să ne batem cu ceilalți.”, explica Miroslav Tascu-Stravre, expertul nostru în relații internaționale.

Divorțul Marii Britanii nu înseamnă că pleacă toată lumea. Și nici n-ar trebui! Deși înseamnă pierderi mari pentru UE.

Se va continua într-o formulă care să convină tuturor.

„Comunitatea europeană trebuie să rămână la fel: taxe zero, libera circulație, să rămânem împreună pentru beneficii și pentru unii și pentru ceilalți”.

Sursa foto: Diana Matei

Anglia este o țară care a fost îngenuncheată de multe ori. Își revine și acum? Trage după ea și pe alții?

„Există mirajul că în afara UE este mult mai bine. Nu suntem stat federal. Iar noi nu vom fi o Elveție la Marea Neagră. În cel mai bun caz am fi o Ucraină, un Belarus. Iar Anglia a fost întotdeauna mai altfel în spațiul comunitar; a mers cu frâna de mână trasă”, punctează expertul.

Urmează Irlanda după Anglia?

Specialistul este sceptic.

„Discuții există. Sunt manifestanți care vor acest lucru, există acordul de la Belfast. Însă situația nu este tocmai liniștită, iar Uniunea Europeană nu este perfectă”, punctează Stavre.

Nu este perfectă dar rămâne cea mai bună formă de…guvernare, spun cei care apreciază spațiul comunitar. Și e bine ca ea să fie unită și extinsă.

„Balcanii de vest au potențial. Acolo a fost un butoi cu pulbere, destrămarea violentă a Iugoslaviei. Nici România nu a fost prea convinsă. Însă politica europeană a fost, în primul rând, de a securiza această zonă”, spune Stavre.

Relațiile nu se vor întrerupe cred specialiștii. Sfârșitul nu vine! Ba mai mult, EU iese mai întărită.

„Schimburile comerciale vor continua, sunt doar ușoare fluctuații pe burse însă este o ieșire controlată și avem un acord de 500 de pagini”, ne liniștește expertul.

Retragerea Regatului Unit a fost susținută de eurosceptici și respinsă de proeuropeni. Marea Britanie s-a alăturat Comunităților Europene în 1973, calitatea de membru în continuare fiind aprobată printr-un referendum din 1975.

În anii 1970–1980, retragerea din UE a fost pledată în principal de stânga politică.
România rămâne, însă, o țară europeana!

„Și va sta la masa negocierilor”, dă asigurări Stavre.

Am făcut cronica unei despărțiri anunțate, astăzi „În Comunitate” cu Miroslav Tascu-Stavre, expert în relații internaționale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.