Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 5 februarie

CINEMA

* La Cinemateca Eforie au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 16:30, la cererea spectatorilor, „Kramer vs. Kramer”, dramă, adaptare după romanul lui Avery Corman regizată în 1979 de Robert Benton, cu: Dustin Hoffman, Meryl Streep, Jane Alexander, Justin Henry, Howard Duff;

– de la ora 18:30, în ciclul Seara marilor autori, „Stalker / Călăuza”, dramă SF, adaptare după romanul „Picnic la marginea drumului” de Arkadi şi Boris Strugaţki regizată în 1979 de Andrei Tarkvoski, cu: Alexander Kaidanovski, Anatoli Soloniţîn, Nikolai Grinko, Alissa Freindlikh.

* De la ora 18:30, la Cinema Elvira Popescu, are loc o proiecţie în exclusivitate cu drama de război „Les confins du monde / Marginile Pământului”, realizată de Guillaume Nicloux, în care Gaspard Ulliel interpretează pe Robert Tassen, un tânăr soldat francez, singurul supravieţuitor al unui masacru care a provocat moartea fratelui său, sub ochii lui în Indochina anului 1945. Orbit de dorinţa de răzbunare, Robert porneşte singur pe urmele asasinilor. Însă întâlnirea cu Maï, o tânără indochineză interpretată de Lang Khê Tran, îi va da peste cap certitudinile.

* Şi la Cinema Muzeul Ţăranului au loc două proiecţii speciale.

– De la ora 19:00 rulează filmele etnologice: „Ritualul Căluşului”, „Doina”, „Colindatul de ceată bărbătească”, „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova”. Proiecţia este ocazionată de împlinirea a 30 de ani de la re-fondarea Muzeului Ţăranului Român şi este precedată de lansarea, de la ora 17:00, a volumului 24/2019 al revistei MARTOR, Anuarul de antropologie al Muzeului; şi de lansarea, de la ora 18:00, a albumului „MăiestrIA – povestea cusută a iei” de basarabeanca Stela Moldovanu, însoţită de o superbă expoziţie de ii autentice, cusute manual, în cadrul proiectului „Măiestria”, desfăşurat la Chişinău, ce poate fi vizitată până pe 16 februarie.

– De la ora 20:00 este proiectat filmul documentar de lungmetraj „Timoc. Lumea de dincolo” de Marius Olteanu.

 

MUZICĂ

* Stagiunea Muzicală „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM vă propune, de la ora 19:00, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, un recital de duo cu Ange Sierakowski – clarinet şi Valentin Malanetski – pian, precedat, de la ora 17:00, de o lectură incitantă alături de scriitoarea Andreia Petcu, care, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cititului Împreună (5 feb.), propune copiilor fragmente din cartea sa intitulată „Străbunicul meu, Emil Racoviţă”.

* Stagiunea de Jazz de la Teatrul Act (Calea Victoriei, nr. 126) continuă cu un recital susţinut, de la ora 19:00, de pianistul George Natsis, contrabasistul Adrian Mircea Flautistu şi bateristul Vlad Popescu, care l-au dedicat lui Michel Petrucciani, de la a cărui dispariţie s-au comemorat 21 de ani, în data de 6 ianuarie.

* Expirat – Halele Carol deschid porţile de la ora 21:00 pentru concertul susţinut de Robin and the Backstabbers.

* Italienii din band-ul Uprising aduc spiritul lui Bob Marley în Berăria H, cu o zi înainte de cea a naşterii regelui muzicii reggae, într-un concert tribut autentic ce începe de la ora 21:30.

* Tot de la ora 21:30 trupa Vama cântă în Hard Rock Café.

 

EXPOZIŢII

* Anul expoziţional 2020 începe la Institutul Goethe (Calea Dorobanţi, nr.32) cu expoziţia despre migraţie „Acasă: wohin?”, ce este vernisată de la ora 19:00 şi cuprinde fotografii realizate de Cătălin Georgescu şi Cosmin Bumbuţ care explorează vieţile românilor din Germania. În contextul expoziţiei, până pe 21 februarie vor avea loc mai multe dezbateri despre migraţie, integrare prin sport şi educaţie.

* La Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu, nr.1), de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei de pictură şi desen a artistului Constantin Ritivoiu ce poate fi vizitată până pe 5 martie.

 

ALTE EVENIMENTE

* Cu ocazia împlinirii a cinci sute de ani de la moartea pictorului Raffaello Sanzio, Costantino D’Orazio, istoric de artă şi curator la Muzeul de Artă Contemporană din Roma, dezvăluie într-o expunere fascinantă şi cuceritoare, pe care o ţine de la ora 18:30 la Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr. 41), viaţa şi operele marelui artist renascentist, zidurile vilelor şi palatelor minunate asupra cărora Maestrul din Urbino şi-a lăsat amprenta inconfundabilă.

* Librăria Cărtureşti Verona găzduieşte, de la ora 18:30, evenimentul intitulat „Marea tradiţie contemplativă a Apusului” organizat de Părinţii Carmelitani Desculţi alături de Editura Herald. Vor fi prezentate volumele: „Castelul interior” de Sf. Teresa de Avila, „Noaptea întunecată” de Sf. Ioan al Crucii, „Norul necunoaşterii” şi „Benedictus Deus. Tratate şi predici” de Meister Eckhart. Din partea Bisericii Catolice vor lua cuvântul Pr. Lucian Dîncă, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din Bucureşti şi Pr. Marco Secchi. Vor interveni, de asemenea, Andrei Gaitanaru – psihoterapeut şi filosof, Mihai Liţă şi Sorin Lucaci. Bucureşti FM este partener media al evenimentului.

* De la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta, nr. 38) începe o seară dedicată lui Ismail Kadare şi volumului de nuvele „Călăreţul cu şoim, patru incursiuni exemplare în lumea absurdului totalitar”, despre care vorbesc: traducătorul lui, Marius Dobrescu, Ana Barton – scriitoare, Simona Preda – critic literar şi Vlad Zografi – scriitor şi senior editor Humanitas. Moderator: Denisa Comănescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.