VIDEO: Cu plămânii la control!

Ce ne îmbolnăvește mai tare: poluarea sau aerul rece?
Stilul de viață sau incompetența autorităților?
Cei care ne conduc evită, de cele mai multe ori, să dea explicații.
Pe de altă parte, însă, medicii sunt din ce în ce mai vocali și atrag atenția asupra celor două aspecte.
Avem obiceiuri de viață nesănătoase, de exemplu fumatul.
Iar poluarea…depășește orice limite.

„Există factori de mediu care ne asaltează. Este un grad de poluare, o poluarea invizibilă, particule foarte fine care intră în căile respiratorii. Însă nu prea există studii legate de poluare. Nu ai cum să expui niște oameni la anumiți poluanți. Sunt doar statistici pe mase mari de oameni. E dificial să spui că poluarea este singura vinovată de boală. Fumatul este mai periculos”, explică șeful secției de pneumologie de la Spitalul Marius Nasta, Dragoș Zaharia.

De fumat ne putem lasă, de poluare nu!
De doi facori trebuie să ne temem din acest motiv: cancerul pulmonar și boala obstructiva cronică. „Ar fi bine să nu avem poluarea. Însă nu prea ne putem feri de ea; ne trebuie măști dar nu cele obișnuite care nu protejează. Iar măsurile trebuie luate la nivel macro. Iar contribuția noastră la poluare este mică față de industrie”, precizează specialistul.

Poluarea ne îmbolnăvește, fumatul ne îmbolnăvește dar și gripa.
„Sunt mai puțini față de anul trecut iar formele sunt mai ușoare. Se explică prin gradul de modificare a tulpinilor. O contribuție are vaccinarea populației care a fost în număr mai mare. Este un început. Iar părinții fac mult rău prin mesaje anti vaccinare. Nu realizează că din această cauză mor oameni. Și trebuie să ne temem că dacă ne vaccinăm facem gripă”, este de părere medicul Zaharia.

Și, a ajuns acum pe pământ și coronavirusul!
Virusul feroce care face ravagii.
„Din fericire acest virus nu este atât de virulent. Deși infectează rapid, mortalitatea nu este atât de mare. E 2-3%. Se pare că are un comportament asemănător cu gripa: mor persoane vulnerabile. Majoritatea persoanelor infectate fac forme ușoare. Există însă și riscul scăpării de sub control al epidemiei iar OMS spune că se teme că virusul ar putea ajunge în țări cu sistem de sănătate precar”, spune pneumologul.

Și ne mai amenință ceva!
Nevoia unui transplant pulmonar.
„Tansplantul este o chestiune complexă. Nu este vorba doar despre operație. Începe o dată cu inițierea procesului. Atunci trimitem pacientul la centrul de transplant, se fac analize și se pune pe lista de așteptare. Însă pacientul are nevoie de medicamente pentru a nu rejecta organul, tratament imunosupresor. Există un registrul național de transplant pe care îl putem accesa”, ne învață Dragoș Zaharia.
Însă nu putem face transplant pentru toți oamenii și pentru faptul că românii nu donează.
Ne interzice religia, prejudecata…
Ce facem împotriva acestor „amenințări”?
Am aflat astăzi „În Comunitate” de la medicul Dragoș Zaharia, șeful secției de pneumologie de la Spitalul Marius Nasta.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.