Compozitorul Horia Moculescu: „Singurul lucru care salvează muzica ușoară românească este infuzia de tineret”

Compozitorul Horia Moculescu a fost invitatul lui Răzvan Petre – București FM și al Rodicăi Boariu – Radio Târgu Mureș, în ediția specială de vineri, 7 februarie 2020, a emisiunii De 10 X România.

Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România Compozitorul și câștigător a peste 200 de premii, pianistul și interpretul Horia Moculescu s-a născut la 18 martie 1937, în Râmnicu-Vâlcea.

„Deși am început cu muzica de la 4 ani, începuturile mele sociale ca membru al cetății au fost sumbre. Așa au fost vremurile. Nu am putut să mă duc la Conservator pentru că se cerea dosar după liceu. Trebuia să spui fiul cui ești, ce au făcut părinții tăi și acolo stăteam foarte prost din punctul de vedere al Partidului Comunist Român”, a mărturisit Horia Moculescu în emisiunea de De 10X România.

A compus peste 500 de melodii, colaborând cu cei mai talentați interpreți români: Margareta Pâslaru, Mihaela Mihai, Marina Voica, Aurelian Andreescu, Adrian Daminescu, Gabriel Cotabiță, Corina Chiriac, Mirabela Dauer.

Compozitorul Horia Moculescu a spus în emisiunea De 10 X România povestea cântecului „De-ai fi tu salcie la mal”. „Salcia are o poveste splendidă. În 1972 am trimis-o la Festivalul de la Mamaia și a fost respinsă. A fost respinsă și în ’73. Intr-o seară, m-am întâlnit la Modern, unde cântam eu, cu Mihaela Mihai. Era ceasul 12 noaptea. Avea hârtie de note, creion, gumă, ascuțitoare și a spus că dimineață la 07:00 copistul de note de la Teatrul Fantasio va veni să-i dau orchestrația. Nu aveam nicio orchestrație. Mihaela mi-a spus că trebuie să o scriu pentru că voia să o cânte în recital, la Mamaia, și Sile Dinicu voia să asculte piesa inainte. I-am dat piesa, mi-a dat un telefon la restaurant și mi-a spus că lui Sile i-a plăcut foarte mult. M-am dus la teatru să văd reacția publicului pentru că era cântată în afară concursului, în recitalul ei. A fost un triumf! De obicei, dirijorul reia o piesă la bis de la un anumit moment al piesei. Sile Dinu a reluat-o pe toată. Rezultatul? Organizatorii au interzis ca din anul acela să fie cântate în recitaluri piese respinse la preselecție”.

A scris muzică de film pentru lung-metrajele „Mireasma ploilor târzii” (1984), „Vară sentimentală” (1986), „Primăvara bobocilor” (1987), „Maria și marea” (1988), „Secretul armei… secrete” (1988), „Miss Litoral” (1991) și serialul de televiziune „Pistruiatul” (1973).

În perioada 2009 – 2013 a realizat emisiunea „Atenție, se cântă!” la TVR.

Emisiunea De 10 X România a fost realizată de București FM și Radio Târgu Mureș și a fost transmisă în toată rețeaua Radio România Regional.

Autor: Adelina Tocitu
Foto: Alexandru Dolea

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.