Daniel Tudorache: Nu voi merge cu PUZ Sector 1 la Consiliul General până nu rezolv toate nemulțumirile pertinente!

La nivelul Sectorului 1 există disfuncționalități care nu pot fi trecute cu vederea.

Astfel, lipsește infrastructura rutieră și edilitară în zona de nord a Sectorului 1, spre exemplu, fiind imposibil ca aceasta să fie realizată fără o documentație de urbanism aprobată.

„Avem aproape 900 de hectare, în partea de nord a Sectorului 1, unde nu putem introduce rețelele edilitare de apă și canalizare, nu putem asfalta străzile, din cauză că nu avem PUZ”, explică arhitectul șef al Sectorului 1, Olivia Ciobanu.

Apoi, nu există o bună conectare, din punctul de vedere al arterelor de circulație, între Sectorul 1 și Sectorul 6. Legătura dintre cele două sectoare este asigurată numai de Podul Grant și Podul Basarab. Dar acestea sunt insuficiente din punct de vedere al traficului.

„S-a văzut clar că sunt insuficiente cele două poduri, acum, când Podul Grant a fist în reparații. Cozile la Podul Basarab se întindeau pe Titulescu, până la Piața Victoriei, toată ziua”, argumentează arhitectul șef din Banu Manta.

De asemenea, nu există un „transport integrat” – nici în cea ce privește localitățile învecinate Sectorului 1, nici chiar în interiorul sectorului.

Mai mult, sistemul de parcaje publice, menit a facilita accesul la transportul în comun, este precar.

Pe de altă parte, locuințele sociale și cele destinate tinerilor sunt insuficiente – ținând cont de cererile înregistrate. „Am putea construi în partea de nord a Sectorului 1, dar nu avem PUZ”, spune Ciobanu.

Și salba de lacuri, care ar putea constitui o mare și importantă zonă de agrement nu doar pentru cetățenii din Sectorul 1, ci și pentru toți bucureștenii și pentru turiști, duce lipsa unei „amenajări peisagistice corespunzătoare”.

„Dotările de interes public vor fi dezvoltate în paralel cu apariția ansamblurilor de locuit, iar prin intermediul documentației P.U.Z. va fi încurajată o dezvoltare policentrică acestor dotări minime, astfel încât să existe acces pietonal sau prin mijloacele de transport public la ele.
În același timp, Sectorul 1 va beneficia de o suprafață mai mare de spațiu verde amenajat, fizic, în teren, cu acces nelimitat pentru locuitori„, susține Olivia Ciobanu.

Arhitectul șef al Sectorului 1, Olivia Ciobanu dă asigurări că PUZ-ul coordonator al Sectorului 1 nu va interveni asupra zonelor protejate.

„Restricțiile și condiționările impuse de zona în care se află terenurile respective vor fi respectate. Înțelegem, prin asta, zonele de protecție ale monumentelor istorice trasate – care vor fi trasate în funcție de arealul de vizibilitate -, zonele cu potențial arheologic care impun cercetare și/sau descărcare arheologică, zonele afectate de rețelele edilitare majore. Și mă refer la, printre altele, la apeducte sau linii electrice subterane, declară Olivia Ciobanu.
Totodată, arhitectul-șef al Primărie Sectorului 1 spune că zonele protejate urmează a fi tratate unitar la nivelul Municipiului București.

Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1, ar aduce beneficii incontestabile la nivelul cetățeanului din sector, conform arhitectului șef din Banu Manta.

Acesta va putea să obțină o imagine completă cu privire la ceea ce poate să construiască pe teren, ce restricții și condiționări are și ce avize îi sunt necesare. Va putea obține toate informațiile prin simpla solicitare a unui Certificat de urbanism. Cum Zona de Nord a Sectorului 1 nici măcar nu beneficiază, azi, de o infrastructură și edilitară minimă, P.U.Z. oferă suportul dezvoltării tuturor rețelelor necesare, ceea ce ar avea ca rezultat terenuri construibile în cele mai bune condiții”, susține Olivia Ciobanu.

Nu trebuie trecut cu vederea transportul în comun în interiorul Sectorului 1 – care, prin P.U.Z., va fi îmbunătățit -, acolo unde sunt înregistrate mari carențe, astfel încât cei care tranzitează sectorul, cu mașina personală, pierd foarte mult timp în trafic.

Însă o temă de o importanță covârșitoare care ar putea fi rezolvată prin Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 este proiectul care vizează un domeniu extrem de sensibil – sănătatea.

„Viitorul Spital de importanță municipală și chiar națională, deoarece va adigura relocarea Spitalului de Urgență Floreasca, a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” și Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, iar PUZ Sector 1 va facilita accesul la o unitate de primiri urgențe de capacitate mare, destinată a asigura servicii de sănătate la cele mai înalte standarde”, conform arhitectului-șef al Primăriei Sectorului 1, Olivia Ciobanu.

Acest proiect ar fi însoțit și de dezvoltarea liniei de metrou în zona Șoseaua București-Târgoviște – existând propunerea ca o stație de metrou să fie amplasată în vecinătatea imediată a spitalului.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache a declarat pentru București Fm că eleborarea PUZ Sector 1 merge mai departe, deoarece această documentație de urbanism este benefică pentru foarte mulți dintre cetățenii Sectorului 1 și este realizată gratuit, fără a se cheltui nici un leu din bugetul local.

Spre exemplu, de maximă importanță este faptul că în PUZ Sector 1 va fi inclusă o pădure de protecție pe care Primăria Sectorului 1 o va realiza pentru a-i apăra pe cetățeni de poluarea aerului care vine din partea de nord-vest.
„De la începutul acestui mandat, la sesizările cetățenilor, mă lupt să pun capăt poluării aerului ce vine dinspre nord-vest, poluare pe care o reclamă cei 40 de mii de oameni care au semnat petiția „Aer curat bun de respirat. Prin PUZ, vom prevedea o pădure de protecție, care să oprească poluarea și pe care o va realiza Primăria Sectorului 1”, a declarat Daniel Tudorache pentru București Fm.

Pe de altă parte, edilul din Banu Manta promite că nu va promova PUZ Sector 1 în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) spre adoptare până nu va rezolva toate problemele punctuale și pertinente ridicate în scris de către cetățeni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.