VIDEO: Septembrie vine… cu modificări la școală!

Se modifică legea educației.
Clase cu mai puțini elevi, gratuitate pentru transport și accesul la muzee și spectacole.
Elevii vor fi mai puțini într-o clasă și vor avea transport gratuit.
Noile norme prevăd o medie de 17 elevi într-o clasă, dar nu mai puțin de 10.
La gimnaziu, clasele vor avea în medie 22 de elevi și nu mai mult de 26.
În prezent, legea modificată le permite școlilor și grădinițelor să încalce limitele, fără a prevedea un prag pentru excepții.

Mai mult de anul acesta, în București, elevii ar putea fi repartizați în clase în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți.
Prin aceeași metodă vor fi aleși și învățătorii.
„Dacă nu ai o țintă, nu poți face performanță. În primul rând trebuie să terminăm cu aceste vize de flotant. Problemele apar la înscriere”, spune Iulian Cristache, președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

Pe de altă parte și unitățile de învățământ de elită își fac publicitate.

„Însă cine evaluează profesorii? Părinții? Fiecare școală își face reguli. În acest fel nu mai marginalizăm pe nimeni. Și avem nevoie și de o școală a părinților; să îi educăm și pe ei”, punctează și Roxana Cercel, purtător de cuvânt ISMB.
Însă de cele mai multe ori copilul nu este lăsat să facă ceea ce îi place.
„Părinții trebuie să înțeleagă că nu poate impune copilului. Copilul trebuie să aleagă de mic. Copiii sunt victime între acest duel imaginar între părinți și profesori”, explică Iulian Cristache.
„Ca să eliminăm discriminarea, vom avea norme: fiecare unitate școlară va avea un sistem prin care copiii vor fi repartizați aleatoriu. Asta înainte de debutul înscrierilor, în luna martie” spune Cercel.

Iar ideea este susținută.
„Avem așa ceva la Timiș. Și noi suntem de acord, este o decizie foarte bună. Și dacă va fi și la nivel național, va fi și mai bine. Se termină cu inechitatea”, spune și…părintele Iulian Cristache.
Performanța se susține atât pentru copii dar și pentru profesori.
Transportul trebuie să fie gratuit și pentru elevi dar și pentru dascăli.
„Toți trebuie motivați financiar. Profesorii suplimentar. Un spor rural. Iar acolo…resursele, infrastructura”, crede inspectorul Cercel.
Însă la sate, situația este dezastruoasă.
„Situația trebuie regândită. Trebuie făcute școli noi, conform normelor. sau module pe lângă școlile existente. O altă varianta este unirea unor școli mai mici”, crede Cristache.

Iar părinții mai au o problemă: sănătatea copiilor.
Chioscurile din fața școlilor sunt bombe cu ceas.
„Există o procedură pentru alimentele livrate însă nu prea se respectă. Dacă activitatea e în școală, intervine directorul. dacă este afară nu mai este problema școlii. Noi facem rapoarte la poliție și există o evidență”, spune Roxana Cercel.

Problemele vor fi rezolvate. Cândva!
Până atunic, în propunere s-a strecurat și o modificare pentru rectori: o persoană nu mai este limitată la două mandate.

Toate aceste schimbări au fost comentate astăzi , „În Comunitate” cu Roxana Cercel, purtător de cuvânt ISMB și Iulian Cristache, președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.