VIDEO: Alexandru Mironov – „Greta Thunberg este cel mai bun produs social al vremurilor noastreˮ

Sursa foto: Alexandru Dolea

Scriitorul și realizatorul de emisiuni Radio-TV de popularizare a științei, dar și senior-editor al revistei Știință & Tehnică, Alexandru Mironov, a fost invitatul lui Răzvan Petre de la București FM, și al Magdei Vâjaică de la Radio Constanța, în ediția specială a emisiunii „De 10 X Româniaˮ de vineri, 14 februarie 2020.

Sursa foto: Alexandru Dolea

Matematician ca formație, vicecampion național la scrimă, Alexandru Mironov a urmat liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova, a debutat cu emisiuni la Radio Oltenia Craiova și a organizat primul Festival de Știință și Imaginație în orașul din bănie, în anul 1970.

„Un cenaclu Henri Coandă al orașului a propus colaborarea radioului, radioul a fost imediat de acord, am avut susținerea Teatrului Național, a maestrul Emil Boroghină și ne jucam scheciurile și piesele noastre de știință cu aprobarea și cu aplauzele tuturor. Așa am descoperit ce audiență mare putem să avem.

Am plecat din Craiova la revista Știință și Tehnică pentru că acolo nu exista o astfel de revistă, pentru că nu exista televiziune și simțeam că nu-mi mai ajunge doar colaborarea cu radioul. Colaborarea cu Radio Oltenia Craiova m-a convins că ăsta este drumul pe care vreau să merg. Eram profesor de matematică la un liceu și aș fi putut să rămân acoloˮ, și-a amintit Alexandru Mironov, în emisiunea De 10 X România.

Sursa foto: Alexandru Dolea

În calitate de senior editor al revistei „Știință și Tehnică”, scriitor și jurnalist, a publicat numeroase volume și articole despre știință fiind, totodată, realizatorul unor emisiuni celebre în cadrul Radiodifuziunii și Televiziunii Române.

Alexandru Mironov este de părere că „schimbările climatice se datorează faptului că noi ajutăm natura să se încălzească cu deșeurile noastre. Există două motoare hidro în cele două mari oceane ale planetei, Indian și Atlantic. Aceste motoare sunt de fapt două vârtejuri, niște curenți gigantici care antrenează și straturile de aer de deasupra și, astfel, asistăm la niște povești teribile cu incendii în Australia, cu uragane în Norvegia, Olanda, Danemarca. Cine a mai auzit de asta? Pământul este în schimbare și dacă nu suntem atenți… Eu cred că Greta Thunberg este cel mai bun produs social al vremurilor noastre. Dacă Greta reușește să bată din picioruș și să strângă puștimea pământului… Sunt calcule potrivit cărora dacă ne oprim acum, prin 2050 reușim să refacemˮ.

Unul dintre proiectele deosebite și speciale dedicate științei este Academia Atlantykron, o tabără de vară ce se desfășoară pe o insulă, în mijlocul Dunării, în apropiere de satul și de ruinele antice de la Capidava.

Senior editorul revistei „Știință și Tehnică” crede că această tabără „se pregătește să decoleze cândva, într-un viitor, cu tot cu cei 450 de participanți de la bord. Federația Română de Radioamatorism și-a făcut toate planurile să instaleze una dintre cele mai puternice stații de radio-emisie care va lua contact cu stația spațială internațională. Niște tineri, pe o insuliță, din mijlocul Dunării stau de vorbă cu cei care au proiectat Curiosity, robotul care este blocat momentan pe planeta Marteˮ.

Anul acesta va avea loc cea de-a 31-a ediție a Academiei Atlantykron.

Emisiunea De 10 X România a fost realizată de București FM și Radio Constanța și a fost transmisă în toată rețeaua Radio România Regional.

Această prezentare necesită JavaScript.

Autor: Adelina Alexia Tocitu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.