VIDEO: Poluarea, un ucigaș cu arme invizibile!

Sursa foto: Mihaela Ionita

Poluarea stă la pândă și ne atacă organismul. Așa descrie Organizația Mondială a Sănătății poluarea.

Cum arată fenomenul dincolo de descrieri?

Ca un pas mai aproape de moarte!

Sună șocant, dar adevărul din statistici e limpede.  Datele Institutului de Pneumologie din București arată că, în ultimii 5 ani, numărul cazurilor de pacienți care vin cu boli cauzate de poluare s-a triplat!

Iar lista deceselor asociate cu aerul nociv se îngroașă.

Sursa foto: Mihaela Ionita

„Acest inamic pe care nu-l vedem ne afectează. Mobilizarea e mare. Tot mai multe organizații atrag atenția asupra acestui lucru. Măsurile nu țin însă întotdeauna de noi. Dar să vedem ce putem face noi, locuitori ai Bucureștiului”, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Dar nu numai poluarea e de vină pentru bolile pulmonare, iar boala dă naștere dezechilibrelor în societate.

Iar Bucureștiul este în top.

„Sunt oameni care dacă se mută în București ajung mai des la medic”, explică Mahler.

Aerul din București e „sufocat” la rândul lui de sursele care generează poluarea: particulele în suspensie, adică un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, dioxidul de azot și dioxidul de sulf.

„Particulele peste 10 microni sunt periculoase. Se depozitează pe mucoasa bronșică și dă o inflamație, modificări care pot produce boală. E cazul fumătorilor. De asta fumătorii tușesc dimineața”, spune pneumologul.

Măsuri există. Piste de biciclete, spații verzi…

„Să lăsam mașinile acasă, în primul rând”, ne sfătuiește medicul.

Cu mască, fără mască?

Sursa foto: Mihaela Ionita

„Cele chirurgicale nu sunt bune. Trebuie purtate cele de carbon. Acelea ne protejează împotriva acelor particule”, atrage atenția managerul de la Marius Nasta.

Avem nevoie de programe medicale.

„Avem nevoie de screening al plămânului. Există pentru col, pentru sân dar dacă vom înțelege ce înseamnă plămânul…Am făcut progrese în ceea ce privește TBC-ul. Avem vaccinul BGG care se face la naștere„.

Aveți grijă și la poluarea indoor.

„Trebuie să fim atenți la ce spray-uri folosim pentru mobilă, cele pentru cameră. Atenție mare la aerul condiționat. Apoi gătitul pe sobe pentru femeile de la țară. Și nu în ultimul rând fumatul în casă”, trage un semnal de alarmă medicul.

Este alegerea fiecărui adult să fumeze ori nu. Cei care o fac însă trebuie să știe că viciul îi va afecta și pe cei din jur. Mai ales pe copii.

Iar igiena…la care, oricum suntem precari…

„Igiena este foarte importantă. De exemplu ar trebui să ne spălăm în nas. Măcar dimineața și seara; cu ser sau apă de mare. Dacă nu avem, apă și săpun”, ne învață Mahler.

Cum ne afectează poluarea din București sănătatea și ce putem face, am aflat astăzi de la Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.