Alexandru Repan împlinește, astăzi, 80 de ani, îi va sărbători pe scenă

Sursa foto: Teatrul Nottara

Alexandru Repan își serbează ziua de naștere pe scenă, chiar dacă, prefixul vârstei se schimbă cu cifra 8. În această seară, va juca alături de trupa tânără a Teatrului Nottara, în spectacolul montat de Vlad Zamfirescu, ”Efecte colaterale”.

Marți, 3 martie, la ora 19.00, colegii și fanii săi îi vor ura La mulţi ani! şi îl vor aplauda încă o dată, la Cafeneaua lui Repi, din cadrul programului Vedeta de lângă tine, alături de Ion Bogdan Ștefănescu și flautul său fermecat.

Este fidel acestui teatru de mai bine de o jumătate de secol. În 1968, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Nottara-ului. Această devoțiune i-a fost răsplătită. A lucrat aici cu regizori importanți, precum: Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija, Felix Alexa și a avut roluri remarcabile. Alexandru Repan rămâne pentru iubitorii de teatru, peste decenii, fratele mijlociu din ”Fraţii Karamazov”, regele Claudius din ”Hamlet”, Lopahin din ”Livada de vişini”.

În actuala stagiune, îl puteţi vedea pe scena Teatrului Nottara în spectacolele: ”Vizitatorul”, regia: Claudiu Goga. ”Efecte colaterale” , regia: Vlad Zamfirescu, ”Figaro”, regia Mihai Lungeanu,

A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, ştia, deja, pe dinafară, o mulţime de roluri din piese celebre. După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. (Sursa: Teatrul Nottara)

În 1961, a absolvit  Facultatea de istorie și, ulterior, a intrat la Institutul de Teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. Îşi începe cariera la Teatrul Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Alexandru Repan a dat voce unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a jucat în peste  30 de filme, printre care: ”Rochia albă de dantelă”, ”Hanul dintre dealuri”, ”Lumini şi umbre”).

A fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.