STUDIU: Zona Amazonului s-ar putea transforma într-o sursă de carbon!

Zona Amazonului s-ar putea transforma chiar într-o sursă de carbon atmosferic, încă din deceniul următor.

Acest lucru se întâmplă din cauza daunelor provocate de interesele din industria lemnului şi agricultură şi impactului crizei climatice, după cum arată un nou studiu.

„Am descoperit că unul din cele mai îngrijorătoare efecte ale schimbării climatice a început deja. Acest lucru se petrece cu zeci de ani înainte de ceea ce prevăd cele mai pesimiste modele climatice”, a spus Simon Lewis, profesor la catedra de geografie de la Universitatea Leeds, unul din principalii autori ai cercetării.

Din 2060, pădurile tropicale ar putea deveni o sursă de carbon, se arată în studiu.

Studiul a arătat că pentru a combate emisiile de proporţii nu va fi suficient să ne bazăm pe pădurile tropicale.

Există numeroase mecanisme de feedback: de exemplu, topirea gheţarilor arctici lasă expusă o suprafaţă mai mare de apă şi, întrucât aceasta are o culoare mai întunecată decât a zăpezii, absoarbe mai multă căldură şi astfel determină o topire mai rapidă.

Dacă pădurile vor începe să devină surse de carbon, acest feedback ar putea antrena o încălzire mult mai pronunţată şi ar fi greu de oprit.

Studiul a analizat 300.000 de arbori din Africa şi Amazon, pe parcursul a 30 de ani, şi a furnizat prima dovadă de amploare a declinului cantităţii de carbon absorbite de pădurile tropicale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.