Contractul PMB-IRIDEX pe ultima turnantă! Ministerul Mediului tace în continuare!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Pe 21 martie va expira contractul dintre Primăria Capitalei (PMB) și operatorul Depozitului Municipal de Deșeuri de la Chiajna. Dacă Municipalitatea nu ar prelungi acest contract, groapa de gunoi, respectiv celulele C6-C7, care sunt încă operaționale, ar trebui închisă definitiv.

Contractul dintre PMB și IRIDEX a fost încheiat în 1999 și a fost prelungit primăvara trecută. Chiar dacă el nu ar mai fi prelungit, rămâne problema închiderii definitive a celulelor C6-C7 și a supravegherii post-închidere a întregii gropi de gunoi. Supravegherea post-închidere se întinde pe o perioadă de 30 de ani.

Astăzi, primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache a declarat că, pe data de 19 martie, cu două zilei înainte de expirarea contractului, va avea loc o ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) și atunci va fi luată decizia cu privire la prelungirea sau nu a contractului cu Iridex.

„Eu mi-am luat măsurile de precauție. În cazul în care Primăria Capitalei nu mai prelungește contractul cu groapa Iridex, din data din 22 martie am găsit altă soluție”, a declarat Tudorache pentru București FM.

Edilul din Banu Manta spune că așteaptă ca, pe data de 22 martie, ministrul Mediului Costel Alexe să stea în fața firmei Iridex și să afirme că groapa e deschisă.

Afirmația lui Tudorache vine în contextul în care ministrul Mediului anunța, duminică, faptul că ar fi amendat primăriile bucureștene pentru că nu ar fi implementat măsurile din Planul Integrat de Calitatea Aerului (PICA). Același ministru a afirmat și că groapa de gunoi Iridex „pute”, dar nu și-a precizat poziția față de Autorizația Integrată de Mediu eliberată Iridex de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) București, în primăvara lui 2018, pentru 10 ani.

În context trebuie menționat faptul că groapa de gunoi Iridex a fost reautorizată în primăvara lui 2018 de către Agenția de Protecție a Mediului București pentru încă 10 ani, în ciuda unei petiții pentru închiderea gropii, semnată de 40 de mii de persoane. Iar ministrul Mediului Costel Alexe nu a dat nici un răspuns cererii oficiale a primarului general Gabriela Firea privind precizării în legătură cu situația autorizației integrate de mediu pentru Iridex.

Și București FM a solicitat Ministerului Mediului precizări în legătură cu răspunsul la solicitarea PMB dar și cu privire la poziția Ministerului vis-a-vis de problema gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni, dar nu am primit nici un răspuns.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.