TNB- apel către spectatori la solidaritate
Articol de andreiabarsanbfm, 15 martie 2020, 19:44
Astăzi, Ion Caramitru, managerul TNB, face un apel către spectatori de a nu-și retrage banii plătiți în avans pe bilete, spunând că respectivele spectacole vor fi reprogramate imediat ce pericolul pandemiei va trece și se vor redeschide sălile. Este vorba despre reprezentațiile programate în perioada 12-31 martie 2020. Video a fost publicat în această după amiază, pe pagina Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.
”Toate spectacolele anulate din perioada de criză VOR FI REPROGRAMATE, biletele déjà cumpărate rămânând valabile. Spectatorii care își pot permite să aibă răbdarea de a se reîntâlni la o dată ulterioară cu actorii preferați și cu spectacolele TNB pe care doresc să le vizioneze, sunt rugați să NU ceară rambursarea biletelor”. este textul postat, ieri, pe pagina oficială TNB.
Pe 13 martie, regizorul Radu Afrim lansa , pe contul său de socializare, un apel către spectatori, ca în măsura posibilităților, să nu își ceară banii înapoi pe biletele achitate în avans și să doneze acești bani actorilor colaboratori care nu pot fi remunerați în condițiile în care spectacolul nu are loc.
”Ce vreau să vă spun. Să vă sugerez de fapt. În spectacolele care s-au anulat, am un număr important de actori independenți. Actori care nu sunt salariații teatrelor în care joacă dar sunt plătiți pe spectacol. În București, TNB e teatrul care are cei mai mulți actori colaboratori. Directorul instituției, actorul Ion Caramitru mi- dat voie întotdeauna să dau șansă unor tineri veniți dinafara instituției. Doar în Pădurea spânzuratilor sunt 18 (optsprezece) tineri actori care trăiesc exclusiv din aceste colaborări. Padurea trebuia sa joace de 3 ori in această perioadă. La Iasi in Orașul cu fete sărace am 7 studente la actorie care pierd niște banuți prin suspendarea a două spectacole, în Macelaria lui Iov am 3 colaboratori nesalariați (s-a suspendat un spectacol) iar în Trei surori (tnb) sunt 2 (s- au suspendat 2 spectacole până acum ).la fel, în Oameni și cartofi la Sf. Gheorghe sunt inclusiv copiii romi care se bucurau de banii primiți pe spectacol. Dacă există printre dvs oameni care au cumpărat bilet și își permit să nu ceară înapoi banii (deși știu ca la tnb biletele sunt destul de scumpe) sunt sigur ca aceasta e o modalitate de a ajuta acești tineri artiști independenți să-și asigure traiul în această perioadă. Mulțumesc. Edit : mi-am permis să iau în discuție mai sus doar unele spectacole (regizate de mine) însă situația e identică în oricare teatru care lucrează cu colaboratori și mai ales în cele câteva teatre independente de la noi care n-o duc prea bine nici în vremuri mai puțin triste”.
La această postare a regizorului, actorul Mihai Călin a explicat că nu există pârghiile legale prin care să se poată face acest lucru: ”Dacă nu se joacă spectacolul, actorii nu primesc nimic!!! Banii rămân la teatru. Doar în teatrul privat sau independent , propunerea ta ar fi posibilă”.
Radu Afrim a propus varianta donației și a afirmat și că i-a făcut această sugestie managerului Ion Caramitru.
Deocamdată, soluția găsită este cea a reprogramării spectacolelor.
Probabil, breasla artiștilor va căuta variante sau le va împrumuta pe cele din alte țări, aftfel încât și colaboratorii șă poată fi plătiți în această perioadă.