Profesor Doctor Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie: ”Până la anul nu va fi un vaccin. Nici vorbă!”

arhivă

Profesor Doctor Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat telefonic, în matinalul #BeFM #DeDimineata, când și dacă vom avea un vaccin, cât și dacă este eficient și spirtul, cum vom trăi în noile condiții și dacă se vor lua măsuri suplimentare de siguranță.

Domnul Profesor Doctor Rafila a punctat clar: “Sunt două direcții majore în cercetare. Una se referă la un tratament care să fie eficace și alta la obținerea unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea. În primul rând, sunt mai multe direcții de cercetare. Când se încearcă obținerea unui vaccin există foarte multe molecule-candidat. Adică, ținând cont de compoziția chimică, de ceea ce se cunoaște până în momentul de față, selectezi un număr de produse care să fie testate, inițial în laborator, în ceea ce privește efectele asupra unui micro-organism – cum este cazul nostru, pentru coronavirus. Ulterior, din nenumăratele încercări, una singură sau câteva dintre ele merg mai departe spre o etapă ulterioară de testare în alte condiții: testare pe animal și așa mai departe. După care urmează o fază a treia de testare – pe voluntari umani, dacă se consideră că nu există riscuri încât starea lor de sănătate să fie în vreun fel afectată.”

Din aceste motive, Prof. Dr. Rafila consideră că e nevoie de foarte mult timp, de mulți bani. ”Asa cum vă spuneam, numai una dintre moleculele inițiale ajunge să se califice pentru fazele următoare. La final, pe ce se constată, de exemplu că efectul este cel așteptat, se fac testele de siguranță. Ele sunt esențiale mai ales la vaccinuri! Pentru că, dacă să luăm o situație reală, adiministrăm vaccinul pentru sute de milioane de persoane. Vă dați seama că, dacă ar exista dubii în ceea ce privește siguranța, el nu ar putea să fie adiministrat, întrucât ar afecta starea de sănătate a unui număr foarte mare de persoane. Ei bine, toate chestiunile astea pe de o parte costă, pe de o parte durează. Și toate declarațiile că avem peste o lună, două sau trei un vaccin nu cred că sunt reale. Acesta este punctul meu de vedere și este împărtășit de foarte mulți colegi, pentru că studiile legate de eficacitate și siguranță durează mult timp. Apoi trebuie să ai capacitate de producție să fabrici în masă un anumit produs care să fie accesibil pentru sute de milioane sau chiar miliarde de persoane!”

Conform Prof. Dr. Alexandru Rafila, nu va exista un vaccin mai devreme de 1 an. “Până la anul nu va fi un vaccin. Nici vorbă! În toamnă nu va fi disponibil un vaccin. Cel mai repede, probabil peste un an începând de acum și rămâne de văzut dacă se poate produce (sigur, depinde de tipul de vaccin și de ce tehnologie de producție va fi folosită) în cantitate mare, încât să existe un acces universal.”

Starea de urgență

“Eu cred că starea de urgență a fost instaurată pentru o mai bună coordonare a activităților, pentru că, vedeți, sunt mai multe tipuri de activități: unele sunt de natură medicală, altele sunt de natură administrativă sau implică achiziții sau alocări de resurse foarte serioase și lucrurile astea trebuie să se desfășoare în două moduri. În primul rând, coordonat și, în al doilea rând, rapid. Și este posibil într-o astfel de situație cum e cea de urgență. În perioada următoare sperăm să vedem rezultatele pozitive”, a spus domnia sa.

Trebuie luate măsuri mai drastice?

“O să vedem ce se întâmplă în această săptămână și dacă se va înregistra o creștere rapidă a numărului de cazuri prin transmitere comunitară, deși nu am avut transmitere comunitară până în acest moment. Am avut de import și cu contacții acestor cazuri de import care s-au îmbolnăvit. Dacă vom avea transmitere comunitară, adică o transmitere în colectivitate neștiind care e sursa bolii, pentru că sunt persoane care sunt asimptomatice sau fiind simptomatice pot transmite boala fără să știe, atunci sigur că trebuie luate măsurile care împiedică și taie lanțul transmiterii”, explică Prof. Dr. Rafila.

Controversa spirtului

“Chestiunea cu spirtul a fost o neînțelegere. El este un antiseptic, asta e un lucru foarte clar. E un dezinfectant pentru suprafețe. Dar sigur că forma în care se găsește el diferă. Adică discutăm de forma spirtului medicinal, alcoolul sanitar care este lichid și cu care putem șterge suprafețele fără probleme, fiind un dezinfectant bun pentru coronavirus. Și există forma aceea de etanol sub formă de gel pentru mâini care are efectul antiseptic. El e mai remanent pe mâini decât forma lichidă și de aici diferența între alcool sanitar și soluțiile antiseptice. Până la urmă, vorbim tot de etanol în concentrație de 70% care este eficient împotriva coronavirusului”, spune Președintele Societății Române de Microbiologie.

Măsurile de prevenție

“În ceea ce privește măsurile, ele se referă la: limitarea deplasărilor la strictul necesar, utilizarea măștii dacă suntem răciți – e bine de utilizat că împiedică răspândirea microbilor, și măsurile legate de igiena mâinilor – care trebuie să fie foarte serioasă și frecventă prin spălat cu apă și săpun sau prin utilizarea de substanțe antiseptice. În rest, alte kit-uri care să conțină medicamente și așa mai departe, nu e nevoie de așa ceva”, a punctat specialistul.

Scenariul pentru viitor

Alexandru Rafila crede că: “O să ne obișnuim să trăim cu acest micro-organism și cu precauțiile legate de prevenirea infecției, pe de o parte. Și pe de altă parte, până într-un an nu cred să existe un vaccin, cel puțin pe scară largă cât să beneficieze toată lumea și să întrerupă și lanțul transmiterii la care facem referire.”

Maniferstările coronavirus

Conform medicului: “Nu există mansifestări caracteristice. Putem să discutăm de niște răceli banale care apar chiar și la copii sau de infecții mai serioase care se manifestă cu febră – ea este primul semn al acestei infecții, tuse seacă, iritativă, dar persistentă, la care se pot adăuga dureri de cap, encefalee, dureri musculare, stare de astenie și în cazuri mai grave (care necesită spitalizarea) cu pneumonie sau insuficiență respitratorie – adică nu poți să tragi suficient aer și ai senzația de imposibilitate de a respira suficient. Este una dintre manifestările care poate apărea în această boală, mai ales în cazurile care evoluează cu severitate.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.