Dan Boanță, jurnalist aflat în Italia

Arhivă

Dan Boanță, jurnalist aflat în Italia, a intrat în direct prin telefon, în cadrul Matinalului București FM, și a vorbit despre cele mai noi măsuri luate de autoritățile italiene, prin decretul „Cura Italia” (n.r. Vindecă Italia), despre cifrele oficiale, reacțiile italienilor și ce scrie presa locală.

Referitor la decretul „Cura Italia”, Dan Boanță explică: „Voribm de o sumă de 25 de miliarde de Euro, un ajutor guvernamental pentru companii, medici, familii, liberi-profesioniști sau comercianți.

Alte 3,5 miliarde vor fi alocate pentru sănătate iar peste 10 miliarde pentru salvarea locurilor de muncă, dintre care vreo 3 miliarde de Euro vor fi distribuite celor care desfășoară activități comerciale autonome – mă refer la baruri, restaurante, cafenele , magazine, magazine de panificație, patiserii, pentru toți cei care dețin o afacere comercială iar de o bună perioadă de timp au fost nevoiți să închidă.

1.3 miliarde merg pentru fondul de integrare salarială și pensii. Liber-profesioniștii primesc și ei, pentru luna martie, 600 de euro. Sunt și alte măsuri care vor fi luate și pentru restul sectoarelor economice, pentru că niciun cetățean italian nu trebuie să sufere – așa ne-a spus premierul Conte.

Vă dau și câteva exemple. Guvernul asigură un voucher pentru babysitter în valoare de 600 de Euro pentru cei care lucrează la foc continuu zilele acestea și mă refer la cei din spitale sau alte instituții care trebuie să asigure un flux permanent de muncă. Termenul de plată a taxelor și impozitelor a fost amânat.

Timp de 2 luni niciun angajator nu are voie să facă concedieri. S-au suspendat ratele pentru prima casă și împrumuturile cu garanții.  Șeful Guvernului a spus că aceste măsuri nu se vor opri aici iar luna viitoare va exista o investiție în economia italiană de aproximativ 350 de miliarde de Euro.”

Noile cifre medicale din Italia

Referitor la situația medicală, Dan Boanță spune că în Italia este una foarte gravă.

„Autoritățile au raportat până aseară, la ora 19.00: 31.506 îmbolnăviri cu COVID-19; 2.060 sunt în stare critică. Am și vestea bună: 2.941 s-au vindecat în totalitate. Să nu uităm totuși Lombradia, acolo unde situația e disperată. Au fost înregistrați ieri 16.620 oameni pozitivi la test și sunt 1.640 care au murit. Și tot în această regiune a mai apărut o problemă: vorbim de criza de măști.

Surse medicale au declarat că măștile mai ajung doar pentru 2 zile. De altfel, China a trimis în jur de 5.500 costume dar și vreo 400.000 de măști.

 Cu toate acestea, sunt insuficiente. Nu mai sunt destule paturi unde să fie internați bolnavii, iar personalul medical e nevoit să reutilizeze echipamentele de protecție personală, deoarece acestea sunt din ce în ce mai rare, iar pericolul înregistrat e în toate unitățile medicale, acolo unde personalul medical riscă o contagiune în fiecare zi.”

Cum reacționează oamenii?

„Unii sunt foarte disciplinați, oamenii respectă cu strictețe măsurile instaurate. Avem o săptămână de când toată lumea stă în casă. E solidaritate atât pentru a ne proteja noi, fiecare, familiile noastre, dar și pe cei din jurul nostru. La magazine, dacă vrei să faci cumpărături, stăm un pic mai mult, pentru că în afara magazinului se creează o coadă, cu 1 metru distanță între oameni, iar când cineva a terminat cumpărăturile, iese și intră altă persoană”, a explicat jurnalistul.

Se prelungește situația?

Conform lui Dan Boanță, în Italia totul este în așteptare.

„Așteptăm data de 3 aprilie să vedem dacă se va prelungi situația sau dacă începem încet, încet să revenim la normal. Acest normal nu va putea reveni brusc. Să sperăm că aceste două săptămâni vor da roade. E adevărat, e o încercare disperată, pentru că altă soluție nu există. Dar sperăm ca acest efort colectiv să dea roade. Se vede în statistici că numărul de noi îmbolnăviți sau decese scade. Cifra e mică, dar e un început.”

Solidaritatea în Italia

Jurnalistul român a povestit despre ceea ce și noi am văzut că fac italienii.

„Pe mai multe rețele de socializare toată lumea s-a mobilizat, în cele mai multe din orașele italiene. Și asta în semn de respect pentru cadrele medicale ori din respect pentru toți cei care au ales să stea în casă împreună cu familiile.  De câteva zile, seara ieșim la balcoane: aplaudăm, se cântă – pentru a vedea că nu suntem singuri și că această comunitate face un efort colectiv pentru a reveni la o viață normală. De altfel, ieri seară la ora 21.00 s-au aprins luminile. A fost o atmosferă de unitate și solidaritate cum rar mi-a fost dat să văd așa ceva!”

Presa din Italia referitor la ajutor internațional

„Ajutorul a venit din China, și datorită relațiilor comerciale și foarte strânse pe care Italia le are cu China în defavoarea Uniunii Europene. Dar UE are probleme în ansamblul ei și nu are cum să ajute Italia acum. Cât despre răspunsul de ce a lovit atât de rău Italia? Nu știu, nimeni nu știe. Toți se întreabă de ce a fost una dintre țările cele mai afectate din Europa. Poate că italienii sunt mai prietenoși, contactul direct e mai frecvent ca în alte țări…, dar nu știe absolut nimeni!”, punctează Dan Boanță.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.