Mulțumim, Kenny Rogers pentru tot, drum bun !

O veste tristă a venit astăzi îm acest ocean de vești care de care mai terifiante: a murit Kenny Rogers.
Aproape că nu nici nu mai avem curajul să plangem. Ne protejăm emoțional, pentru că, nu-i așa, în această perioadă trebuie să rămanem pe linia de plutire, cu o doză de optimism necesară și drămuită pentru următoarea perioadă care nu se anunță deloc roz.
Si totuși…a murit legenda muzicii country, cântăreţul şi compozitorul Kenny Rogers (Kenneth Donald Rogers)

Rămane moștenirea de cantec lăsată, filmele și minunatele fotografii care ne-au bucurat sufletul pană acum dar și de acum înainte, pentru că artistul a știut să inmulțească talanții primiți.

Scurtă biografie (necesară pentru a înțelege dimensiunea sa artistică): s-a născut la 21 august 1938, în Houston, Texas. In timpul liceului și-a cumpărat o chitară şi a început să cânte cu grupul Scholars.
Trupa a avut câteva succese, dar în 1958 Kenny Rogers a înregistrat singur piesa „That Crazy Feeling”.

A urmat o perioadă cand a cantat alături de Bobby Doyle Trio, un grup de jazz. A abordat mai apoi genul folk-pop, alăturându-se trupei New Christy Minstrels pentru scurt timp, urmandu-și traseul muzical în grupul First Edition, lansand rapid hitul „Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)”. Trupa, abordand un gen care combina genurile folk, rock și country, a devenit repede cunoscută sub numele Kenny Rogers and the First Edition şi a lansat hituri ca „Ruby, Don’t Take Your Love to Town”.

Dorindu-și o carieră solo, Kenny părăsește grupul și în 1975 apare „Love Lifted Me”, devenit primul său hit solo intrat în top 20.

Doi ani mai târziu, Rogers a ajuns pe locul cinci în topuri cu balada country „Lucille”, cantecul care i-a adus și primit primul premiu Grammy la categoria Best Male Country Vocal Performance.
Trei ani mai tarziu, Rogers a lansat „The Gambler” care a devenit repede hit şi i-a adus lui Rogers al doilea premiu Grammy. Tot în acestă perioadă a înregistrat „She Believes in Me”, o baladă superbă, urmată de alte piese care au devenit mari succese.

Pe langă activitatea muzicală, extrem de prolifică, a scris și o carte importantă: „Making It With Music: Kenny Rogers’ Guide to the Music Business” (1978).
Intre înregistrările notabile amintim și o serie de hituri cu legenda muzicii country Dottie West. Cei doi au ajuns în topuri cu „Every Time Two Fools Collide” (1978), „All I Ever Need Is You” (1979) sau „What Are We Doin’ In Love” (1981).
Unul dintre cele mai mari hituri sale, un duet cu Dolly Parton numit „Islands in the Stream”,  o piesă scrisă de Bee Gees, a cucerit rapid topurile muzicale atât country, cât şi pop. Rogers şi Parton au câştigat Academy of Country Music Award la categoria Single of the Year.
Avand foarte multe compoziții premiate dar și cantece preluate cum este cel scris de Bee Gees și cantat în duet cu Dolly Parton ”Islands in the Stream”, poate cel mai frumos cantec pe care Kenny Rogers ni l-a lăsat rămane ”Lady”, o versiune a piesei lui Lionel Richie care a staţionat pe locul 1 în topurile pop timp de şase săptămâni.
Un artist cu un suflet ca al lui nu putea ocoli gospelul, anul 2011 fiind marcat de albumul ”The Love of God”, cuprinzand 12 cantece pe care le canta în copilărie cand mergea cu familia la biserică.

Pe langă toate acestea, Kenny Rogers ne-a mai lăsat moștenire un alt talent al său, pentru că a făcut şi film, jucând în multe pelicule inspirate de cântecele sale, cum ar fi „The Gambler” (1980) sau „Coward of the County” (1981). Pe marele ecran, a interpretat rolul unui pilot de curse în comedia „Six Pack” (1982). Cariera sa de actor mai cuprinde și alte pelicule, apărând în filme precum „Christmas in America” (1990) şi „MacShayne: Winner Takes All” (1994).

Nu sunt mulți artiștii care se pot lăuda cu un asemenea palmares , în 2009 el sărbătorind 50 de ani de carieră prin turneul „Kenny Rogers: The First 50 Years, a musical retrospective”.
A lansat peste 65 de albume vândute în milioane de exemplare în întreaga lume. De-a lungul anilor, Kenny Rogers a primit numeroase premii, iar în 2013 a intrat în Country Music Hall of Fame. La Premiile CMA a primit premiul Lifetime Achievement Willie Nelson, conform www.biography.com.
In cazul lui Kenny Rogers chiar putem vorbi de o legendă americană, pentru că activitatea sa nu s-a oprit odată cu această importantă recunoaștere., în 2015, pornind din nou în turneu, de data acesta străbătand Africa de Sud şi America, potrivit site-ului www.kennyrogers.com.
Chiar dacă În 2017 a anunţat că va începe turneul său de adio în SUA, „The Gambler’s Last Deal”, care ar fi trebuit să întindă pe o perioadă mai mare de timp și să cuprindă 18 concerte, în aprilie 2018 a fost nevoit să renunțe la scenă din cauza unor probleme de sănătate.

Toate acestea reprezintă o parte din moștenirea pe care artistul (cantăreț, compozitor, actor) ne-a lăsat-o și pentru care îi mulțumim cu reverență.
Drum bun, Kenny Rogers, de acum cantecul tău va străbate campiile elizee !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.