Raed Arafat: Pacienţi protejati, locuri libere în spitale, gărzi programate pentru medici

Raed Arafat:

La ora 20:00 avem 794 de confirmaţi, 79 de vindecaţi şi 11 decedati, din păcate.

La acest moment, persoane internate în spital, în secţie sunt 431 şi la nivelul secţiilor de terapie intensivă 18 persoane; persoane carantinate până la ora 20:00 – 5556 şi persoane izolate la domiciliu – 87506 persoane.

Ieri am emis un ordin,  bineînţeles cu acordul Ministerului Sănătăţii şi cu avizul domnului ministru al afacerilor interne, un ordin prin care am stabilit următoarele aspecte:

suspendarea, începând cu data de 24 martie 2020, pe o perioadă de 14 zile, a internărilor pentru intervenţiile chirurgicale şi alte tratamente şi investigaţii medicale spitaliceşti care nu reprezintă urgenţă şi pot fi reprogramate, precum şi consultaţiile programate sau programabile în structurile ambulatorii ale acestora în toate unităţile spitaliceşti publice şi private.

A fost un motiv pentru emiterea acestui ordin: acesta este

– unu: să protejăm pacienţii a caror terapie poate fi  amânată în următoarele 14 zile;

-doi – să eliberăm locuri în spitale

-trei -să putem trece la ce stabileşte articolul 3 din ordinul respectiv şi anume acolo unde este posibil, medicii să nu mai vină zilnic la spital şi să vină în ture şi în gărzi programate.

 

Ceea ce înseamnă că se reduce expunerea medicilor şi o parte din ei pot sa ramana o perioadă acasă şi să vină doar în tura sau în gardă pentru asigurarea gărzi în spital.

În ordin am solicitat şi ca în termen de 48 de ore toţi pacienţii să fie externaţi, cei care nu reprezintă urgenţe şi care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în regim spitalicesc.

Am primit foarte multe întrebări asupra acestui ordin, în sensul în care avem un caz, o gravidă care va naşte – ce se întâmplă, avem un caz care trebuie să meargă… cineva pentru un consult obligatoriu.

Nu au fost anulate aceste practici, deci medicul decide unde poate să limiteze şi unitatea sanitară decide unde poate să limiteze activitatea pentru a nu expune pacienţii şi, bineînţeles, şi personalul medical în situaţiile care nu reprezintă urgenţă.

Acest lucru nu poate fi stabilit la nivelul ordinului, ordinul are un caracter general, dar, bineînţeles, poate fi adaptat de fiecare unitate şi pentru fiecare individ şi fiecare pacient care se află în spital sau care necesită asistenţă medicală.

În continuare, aţi observat că domnul ministru a menţionat o prevedere pentru donatorii de sânge şi vreau să subliniez că în ultima perioadă colegii din centrele de transfuzie sanguină ne-au semnalat scăderea foarte serioasă a acţiunilor de donare de sânge.

Chiar dacă suntem în situaţia în care ne aflăm la acest moment, să ştiţi că restul patologiilor, restul bolilor, ele continuă să existe şi au nevoie de sânge, au nevoie de produse sanguine şi au nevoie de salvatorii de vieţi care sunt de fapt donatorii de sânge care merg şi donează periodic la centrele de sânge.

Această prevedere din ordonanţa militară este în mod deosebit ca să atragem atenţia că această activitate continuă să existe şi este extrem de necesară. Deci rugăm salvatorii de vieţi, donatorii de sânge, să îşi continue activitatea, centrele de transfuzie sanguină sunt deschise şi aşteaptă să îi primească pentru donarea de sânge. Altfel, s-ar putea să înregistrăm decese printre pacienţii care au nevoie de sânge şi nu vor găsi acest produs extrem de important şi bineînţeles derivatele lui.

Ultimul lucru pe care vreau să-l subliniez, astăzi, domnul prim-ministru a subliniat aspectele cu achiziţiile şi cu echipamentele de protecţie.

Vreau doar să subliniez că în cursul nopţii trecute şi a zilei de astăzi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a distribuit pe plan naţional 100.000 de măşti de nivel înalt de protecţie pentru personalul medical şi 15.000 de combinezoane – asta este doar o primă livrare.

Urmează în cursul acestei săptămâni să aibă loc şi alte livrări de echipamente de protecţie către unităţile sanitare, care includ, bineînţeles, spitale, serviciile de ambulanţă, unităţile SMURD ş.a.m.d.

Deci vom continua, bineînţeles, să vă aducem la cunoştinţă evoluţia care are loc şi vom continua să ajustăm deciziile noastre astfel încât să putem să venim în sprijinul personalului sanitar, care încearcă să facă tot ce este posibil pentru pacienţii cu COVID, dar şi pentru ceilalţi pacienţi care vin în urgenţă la spitale şi la unităţile sanitare.

Vă mulţumesc”!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.