Mihai Chirvase, manager Julie Mayaya, inițiator al proiectului „Pandemix Collective”

Sursa foto: Chirvase Mihai/Facebook

În contextul situației medicale globale de #pandemie #COVID-19, S.Y.L.A. și VAIB au dezvoltat un proiect online dedicat susținerii artiștilor, tehnicienilor și producătorilor audio și video. În această perioadă dificilă. Mihai Chirvase, fondator Vaib și manager Julie Mayaya , a povestit lui Marius și Alex, la matinalul #BeFM De #Dimineata, despre „Pandemix Collective”.

„Este o inițiativă realizată împreună cu Radu Deac. El e din Cluj și are acolo și proiectul «Support the local artists», prin care militează pentru crearea unei #comunități a artiștilor locali. Am rezonat încă din ianuarie 2019, de când ne-am cunoscut.

La începutul lunii, Radu avea programată lansarea primei compilații muzicale, doar că în ziua evenimentului cei de la DSP ne-au anunțat că nu se mai poate susține din cauza #COVID19. A fost momentul declanșator al #PanedmixCollective.

Ne-am hotărât să demarăm o inițiativă mai oportună de a atrage atenția asupra impactului situației actuale asupra vieții personale și profesionale a artiștilor locali. Am sunat artiștii locali să le povestim și pe 13 martie am dat drumul proiectului. Ideea este de crearea unei compilații sub numele de Pandemix – cu piese produse în această perioadă.

Piesele au fost produse în perioada 13 – 20 martie, când era mai multă libertatea de mișcare. Și atunci ne-am lovit de reticența unora dintre colegi, dar i-am înțeles. Sunt lucruri care se întâmplau remote și până la situația asta. Când ai nevoie de un instrument real pe piesă, apelezi la un coleg care stăpânește și poate trage de acasă. Acum, mare parte au acasă set-up minim care le permite să înregistreze și acolo unde nu au putut veni a fost remote. Li s-a dat draft-ul piesei, urmând să tragă instrumentele de acasă”, explicat Mihai Chirvase.

Motivația inițiativei

Mihai a punctat care este fundamentul acestei inițiative.

„Sunt mulți artiști independenți care trăiesc exclusiv din activitatea asta. Acesta reprezintă motivul pentru care am demarat inițiativa. Exista și o inițiativă lansată de Florentin Milcov, care a strâns peste 10.000 de semnături. Deci, încep să se implice și artiștii independenți.

Avem artiștii care lucrează la stat și sunt oarecum protejați de măsurile anunțate de #Guvern, însă avem și această categorie foarte mare. Încercăm să estimăm cât de mare e numărul artiștilor independenți din România. Acum ei nu-și pot asigura cheltuielile necesare. Plus că veniturile lor erau asigurate, în mare parte, de evenimentele live. Noi, oarecum, am anticipat un pic care ar putea fi efectul crizei actuale. Din momentul în care se va încheia criza asta vor urma niște replici: să vedem câtre locații pentru live vor mai exista, ce tarife vor mai fi, etc.”

#StamAcasa și vedem munca din spate pe #Facebook

„Proiectul poate fi urmărit pe cele 2 pagini de Facebook ale Support the local artists și Vaib, unde urmează să transmitem din materialele la care am lucrat. În prezent avem livestream-uri în care facem up-date la situația actuală. E foarte important să arătăm munca din spatele unui produs. Publicul nu reușește să aprecieze destul de mult munca din spatele aunui astfel de rezultat. Așa că am filmat pe parcursul întregii zile modul cum s-au născut piesele, cum s-au dezvoltat liniile, am făcut niște jocuri care i-au scos din zona de conform pe artiști, etc.”, spune co-inițiatorul proiectului.

Printre numele care au dat curs invitației îi amintim pe Julie Mayaya, Krem, Silviu Pasca, Tobi Ibitoye, TYA, Tiberiu Albu, Mistah White, Mihai Chițu, Adi Stănescu, Rhyme și mulți alții.

Campania are sloganul „Împrăștie VAIB, nu virus”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.