Garda de Mediu a identificat sursele de poluare din Capitală

Sursa foto: Adriana Baciu

Garda de Mediu a prezentat principalele surse de poluare din Capitală, din perioada 20-22 martie. Stațiile de monitorizare au înregistrat atunci depășiri ale concentraţiilor admise pentru indicatorul PM 10.

Potrivit Gărzii de mediu, cauza este un cumul de factori: activităţile industriale, traficul rutier, încălzirea rezidenţială, şantierele, salubrizarea ineficientă, arderile necontrolate de deşeuri, fondul de poluare regional, precum şi de condiţiile meteorologice.

În urma controalelor, au fost date amenzi.

„În timpul inspecțiilor, au fost identificate următoarele surse generatoare de poluare la nivelul Capitalei și împrejurimi:

· În zona de protecţie a staţiei de monitorizare B1 Lacul Morii, se desfăşoară construcția Pasajului Suprateran Ciurel şi a unui ansamblu rezidenţial. Pentru neconformitățile constatate, ambii antreprenori generali ai acestor lucrări au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 15.000 lei/fiecare, conform Legii nr. 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător,

· În zona staţiei de monitorizare B6 – Cercul Militar, s-a constatat existenţa unui şantier situat pe str. Matei Millo, unde se realizează construcția unei clădiri de birouri şi servicii. Pentru neluarea măsurilor de reducere a emisiilor de pulberi, constructorul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 15.000 lei, conform Legii nr. 104/2011.

· În timpul verificărilor efectuate pe teren, a fost identificată o centrală termică aparţinând CFR Infrastructura, cu funcţionare pe combustibil uşor CLU. Din cauza gradului mare de uzură şi pentru faptul că nu se asigura monitorizarea emisiilor, s-a dispus sistarea activităţii de producere a energiei termice şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 15.000 lei.

· Precizăm că, în noaptea de 20.03.2020, a avut loc un incendiu la un imobil de locuinţe în zona Chitila Triaj, care a generat poluarea aerului în zona de NV a Capitalei.

· Totodată, în timpul verificărilor efectuate în jud. Ilfov s-au constatat arderi necontrolate de deşeuri, inclusiv deşeuri de ambalaje şi deşeuri provenite din dezmembrări auto, în localitatea Sintești, Comună Vidra.

· O altă sursă a poluării aerului cu pulberi o reprezintă și resuspensia particulelor de praf pe arterele de circulaţie, motiv pentru care, primăriile de sector sunt obligate să asigure aspirarea şi spălarea carosabilului şi trotuarelor”, informează Garda Națională de Mediu.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.