Claudia Marcu, jurnalist român stabilit în Olanda, la Amsterdam: „Autoritățile sunt foarte implicate și nimeni nu bagatelizează”

Claudia Marcu, fosta colegă a echipei București FM, actualmente stabilită la Amsterdam, în Olanda, a vorbit cu Marius și Alex, explicându-le care este strategia Olandei în lupta împotriva #COVID19, ce au descoperit autoritățile olandeze, cum se comportă oamenii și care este situația actuală.

„Nu știu cum să interpretez ideea imunizării colective. Deși Premierul așa a spus, măsurile luate au fost pentru a-i proteja pe cei foarte sensibili: cei în vârstă și cei cu alte afecțiuni. Olanda nu are aceleași măsuri drastice precum Franța sau Belgia. Nu vezi aramata pe străzi în Olanda. Familiile celor care sunt afectați de virus, și sunt acasă, trebuie să stea acasă cu ei și să nu mai iasă deloc. Ceilalți pot ieși pentru cumpărături, plimbat câinele, etc. Însă, nu in grupuri mai mari de 2 persoane.

Oamenii ies cu bicicleta, însă mai puțin ca înainte. Dacă te duci la market, poți lua bicileta. Alții se duc pe jos. S-au înăsprit un pic regulile față de weekend-ul trecut, întrucât oamenii au mers la malul mării, iar Premierul a ieșit și a spus că e serioasă treaba și trebuie să stăm acasă. Dacă ieșim, să menținem distanța. La piață, de exemplu, producătorii și-au trasat culoare, se intră câte unul, iar oamenii stau la coadă. Și la supermarketuri s-au luat măsuri”, a povestit Claudia Marcu.

Autoritățile sunt foarte implicate

Claudia spune că nu înțelege interpretările din presă legate de Olanda.

„Nu e adevărat! Olanda a luat măsuri. Poate că le-a luat gradual, dar nu poți spune că Guvernului nu îi pasă de populație. Premierul vizitează la 2 zile sectiile de ATI, Regele la fel. Regina sună personalul de la secțiile de terapie intesivă, vorbește cu oamenii. Autoritățile sunt foarte implicate și nimeni nu bagatelizează. Dar olandezul e mai cu picioarele pe pământ.”

Ea a spus că școlile și universitățile sunt închise, măsurile fiind luate până pe 6 aprilie.

„Dar săptămâna trecută ne-au anunțat că Guvernul va evalua evoluția. Virusul a fost găsit și în apele reziduale. La noi acestea sunt testate mereu și acum au găsit și acest virus. Este o problemă iar autoritățile se preocupă. Nu poți scăpa de el, dar cu grijă și răbdare vom vedea. Toate cafenelele și restaurantele sunt foarte afectate. La fel și piața florilor. Sunt peste 1.200 de producători care nu au ce face cu florile și le aruncă. Lumea cumpără flori, dar vorbim de export. Mai mult, Grădina de Primăvara nu se va mai deschide deloc. Sunt tot felul de aspecte economice, dar vom ieși și din asta!”

Se caută soluții pentru producerea internă a testelor

„În Olanda lucrurile nu se fac cu parul. Cu poliția la ușă și aramata pe străzi aici nu poți. Sunt mai puțin de 8.000 de cazuri. Sunt aproximativ 900 de paturi libere, dar numărul va fi extins. Ar vrea să se facă mai multe testări, dar problema testelor este și în Olanda. Se caută soluții ca acestea să fie produse direct aici. Granițele sunt închise. În Belgia se trece doar cu o vignetă specială. Pe autostrăzi nu mai auzi de blocaje de trafic”, a mai precizat Claudia Marcu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.