Valeria Maximilian, româncă stabilită în Israel, la Haifa: „În Israel, toate bisericile și sinagogile sunt închise, astfel că nu știu ce va fi cu Paștele.”

Valeria Maximilian este stabilită de peste 40 de ani în Israel, fiind farmacistă în Haifa. Despre situația din Israel, reacțiile autorităților și ale oamenilor în lupta contra #pandemiei de #Coronavirus a povestit în matinalul #BucureștiFM, #BeFM De #Dimineață, alături de Marius și Alex.

„Am fost o opitimistă toată viața, deși situația e cum e… În Israel sunt raportate 3.035 cazuri și 10 persoane decedate. Dacă ne gâdim e doar începutul, dar să sperăm că #VaFiBine. Este stare de urgență, dar nu e carantină totală. Se poate ieși, dar cu dispozițiile care sunt date: 2 metri distanță, mănuși, mască. Oamenii au răspuns frumos, sunt disciplinați, poate și puțin speriați”, explică Valeria Maximilian.

Ea a punctat că și în Israel cafenelele sunt închise încă de acum 10 zile, iar la restaurante se fac doar comenzi online.

„Sunt persoane care mai ies, dar de ieri avem stare de urgență. M-am dus până la magazin și am văzut mașini de poliție pe străzi. Armata a ieșit să ajute populația în vârstă. E un fel de voluntariat făcut de armată. Eu, deși intru în categoria de vârstă care ar trebui să stea acasă, sunt cadru medical și merg de 2 ori pe săptămână la farmacie. Oamenii cumpără măști, gel dezinfectant, mănuși. Măștile au lipsit o perioadă, dar s-au adus. Nu sunt foarte accesibile la preț, însă există. Foarte puțini cumpără medicamente după ureche.”

Valeria Maximilian a spus că presa informează.

„Noi avem aici o populație destul de mare care nu vorbește limba țării, adică vorbesc rusa, dar se explică și în această limbă.”

Ea a explicat și faptul că spitalele fac față și există destule teste.

„Nu s-a început vreo testare generală a poupației. Sunt testați cei aflați în carantină, cei care au venit din străinăte. Încă mai sosesc și aici din afara granițelor. Au fost mulți turiști plecați și acum revin în țară. Nu mai sunt zboruri, le avem doar pe cele care aduc înapoi cetățenii. În Ierusalim, Old City este închis complet. În Israel, toate bisericile și sinagogile sunt închise, astfel că nu știu ce va fi cu Paștele. Depinde de autorități.”

„Nu ni s-a comunicat până când durează. S-ar putea să fie și la noi carantină totală. Casele de Sănătate au făcut un program să trimită medicamentele cronice la bătrâni acasă, pentru ca ei să nu mai meargă la farmacie.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.