Vesti bune în vreme de Coronavirus!

Institutul Cantacuzino din Capitala si-a marit capacitatea de testare

Potrivit Ministerului Apararii, zilnic, se pot face 400 de teste, ceea ce înseamnă aproape dublu fata de capacitatea de până acum.
De asemenea, programul de lucru a fost modificat pentru a putea fi prelucrate probe luate de la pacienti suspecti de infectie cu noul coronavirus.
De la începutul pandemiei, la Cantacuzino au fost efectuate aproximativ 4.500 de teste COVID-19.

Capacitatea de testare pentru depistarea Covid-19 a crescut în unitățile medicale din județul Cluj și nu mai există probe în așteptare, transmite Radio Cluj.
Potrivit autorităților locale, din această săptămână, numărul testărilor va ajunge la 500 pe zi, iar de la mijlocul lunii aprilie, se vor analiza până la 1.000 de probe zilnic.
Municipiul Cluj-Napoca este centru medical regional, motiv pentru care analizează probe recoltate atât din Cluj, cât și din județele limitrofe.
De la izbucnirea epidemiei de coronavirus și până în prezent, în spitalele din Cluj au fost analizate aproximativ 2.700 de teste.

Un hotel aflat in apropierea Spitalului de Urgenta Bistrita a fost pus gratuit la dispozitia medicilor si asistentelor, care nu mai au timp sa mearga acasa pentru odihna.
Pentru amenajarea hotelului si-au dat mana mai multe firme bistritene.

Trenuri suplimentare la ore de vârf!

CFR Călători introduce 11 trenuri suplimentare la noile ore de vârf, cu circulaţie zilnică.
Masura vine în sprijinul navetiştilor şi a angajaţilor companiilor cu program decalat.
Asta în timp ce alte 100 de garnituri vor fi suspendate temporar, etapizat, începând de mâine.
Trenurile care circulă pe rute aglomerate, au numărul de locuri suplimentat, pentru a respecta regula ‘un loc liber, un loc ocupat’.
Lista cu trenurile suspendate temporar poate fi consultată pe site-ul companiei CFR.

La Iași, noul aparat de testare rapidă adus din Coreea de Sud la iniţiativa fondatorului Asociaţiei Casa Share, Bogdan Tănasă, a dublat ritmul de lucru, anunță Radio Iași.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că deocamdată, nu au apărut noi cazuri grave care să necesite internarea la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

– Tot la Iași, consilierii judeţului s-au reunit în week-end, în regim de urgenţă, pentru a aproba achizitia a două sisteme de diagnostic Real-Time PCR în cazul infecţiei cu coronavirus. Acestea vor costa aproximativ 800 de mii de lei şi vor fi direcţionate către Spitalele de Neurochirurgie şi de Pneumoftiziologie.

– Totodată, a fost inclusă în buget suma de 290 de mii de lei pentru achiziţia de medicamente, reactivi, echipamente şi materiale sanitare pentru prevenirea şi combaterea coronavirusului la celelalte spitale din subordinea autorităţii judeţene.
În prezent există două aparate de diagnostic Real-Time PCR: unul deja funcţional la Spitalul de Boli Infecţioase, donat de Casa Share, şi unul care va fi instalat zilele următoare la Maternitatea ”Cuza Vodă”.

O Linie telefonică de urgență–HelpLine este disponibilă în Olt, anunta Radio Oltenia Craiova.
O linie telefonică de urgență–HelpLine a fost deschisă și pusă la dispoziția persoanelor din Olt aflate într-o situație de risc cauzată de infecția cu Covid-19.
Inițiativa aparține Spitalului Județean de Urgență Slatina, în parteneriat cu Colegiul Psihologilor Olt, iar numărul de telefon, la care persoanele afectate de noul coronavirus pot suna de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 14:00, este 0757.309.555.
De asemenea, pentru a diminua disconfortul psihologic și a preîntâmpina apariția ulterioară a unor afecțiuni de natură psihiatrică, tulburări de anxietate, depresie, atacuri de panică etc., persoanele, care se află în carantină instituționalizată, vor fi evaluate psihologic de la distanță–telescreening, prin instrumente de comunicare prin internet –Skype, Whatsapp, Facebook și vor primi recomandări adaptate problematicii identificate de la specialiști în sănătate mintală – psihiatri, psihologi.

1.200 viziere pentru personalul medical din prima linie sunt confecționate de voluntari.
Voluntari din Olt, cu profesii diverse, au început confecționarea a 1.200 viziere pentru personalul medical din prima linie în lupta cu COVID-19.
Inițiativa aparține membrilor Clubului Rotary Slatina, vizierele urmând să ajungă, într-o primă fază, la SJU, Serviciul Județean de Ambulanță Olt, centrele de dializă și Spitalul Municipal Caracal. Vizierele nu sunt de unica folosinta, ele pot fi reutilizate dupa igienizare corespunzatoare, au precizat reprezentanții Rotary, prin intermediul unui comunicat de presă.

Săptămâna aceasta va deveni operational, la Tulcea, un centru de testare pentru depistarea infecţiilor cu noul coronavirus, potrivit Radio Constanta.
Prefectura Tulcea anunţă că in prezent se lucrează la obţinerea autorizaţiilor, pregătirea spaţiului şi a kit-urilor de testare.
Acest proces ar putea dura cel mult 7 – 10 zile.
În momentul de faţă, aceste teste sunt efectuate în centre din Constanţa şi Bucureşti.

75 de viziere de protectie vor ajunge la personalul medical din spitalele brașovene, anunta Radio Brasov FM.
Vorbim despre viziere realizate chiar la Brașov, de către cei de la Universitatea Transilvania. Asta pentru că Universitatea a pus în funcțiune două linii de microproducție bazate pe tehnologia de printare 3D pentru producerea acestora, anunță reprezentanții Universității Transilvania.
Capacitatea de producție a ajuns la 40 de bucăți/zi, mai spun aceștia, și deja primul lot de 75 de bucăți urmează a fi distribuit. Până în acest moment au fost implicați în această activitate 9 studenți, 4 absolvenți și 7 cadre didactice, cercetători și doctoranzi.

La Brasov, 100 de pachete cu alimente și 100 de pachete cu produse de igienă vor ajunge la persoane vârstnice și familii monoparentale, cu sprijinul celor de la Crucea Roșie. Practic, pachetele au fost donație din partea unui hypermarket, iar voluntarii de la Crucea Roșie le-au organizat, astfel încât produsele să ajungă la cei care au nevoie, în cel mai scurt timp.
O parte dintre pachete vor ajunge la Primăria Săcele, care le va da mai departe, iar o altă parte, la beneficiari ai Crucii Roșii Brașov.

Patriarhia Română şi Federaţia Filantropia se alătură eforturilor de la nivel naţional pentru a sprijini persoanele afectate de pandemia COVID-19 punând la dispoziţie platforma online ajutacubucurie.ro şi numărul de telefon Tel Verde 0800800368, conform Rador.
Astfel, spaţiul virtual facilitează manifestarea solidarităţii la nivelul comunităţilor, şi reuneşte pe cei aflaţi în situaţii vulnerabile cu cei care doresc să ajute.

Italia care împreună cu Spania înregistrează majoritatea deceselor din lume anunță semnale încurajatoare după trei săptămâni de izolare națională obligatorie.
Potrivit Rador, autoritățile sanitare din Lombardia, provincia cea mai afectată de epidemie, spun că toate serviciile de urgență au raportat scăderea numărului de pacienți noi.
În condițiile în care mult așteptatele și primele 10 milioane de măși de protecție din China nu au ajuns încă în Peninsulă, comisarul extraordinar pentru criza provocată de coronavirus, Domenico Arcuri, a anuntat că 25 de firme italiene de modă încep să producă 200.000 de măști chirugicale pe zi, producția crescând de la săptămână la săptămână.
De asemenea, primăriile din întreaga Peninsulă vor distribui bonuri alimentare pentru familiile care se află în dificultate, la decizia Guvernului de la Roma, care a alocat suma de 400 de milioane de euro de la Protecția Civilă și alte 4,3 miliarde din Fondul municipal de solidaritate, pentru a veni în sprijinul cetățenilor fără prea multe posibilități financiare.

Companii majore de media şi tehnologie IT din lume cooperează pentru combaterea diseminării de informaţii false legate de coronavirus.
Conform Rador, Microsoft, Google, Twitter şi BBC se numără printre cei care colaborează sub egida Trusted News Initiative (Iniţiativa pentru Ştiri de Încredere).
Membrii iniţiativei vor face schimb de alerte care identifică ştirile false şi potenţialele relatări false şi dăunătoare.
Directorul general al BBC, Tony Hall, a declarat că este vital ca toată lumea să aibă acces la informaţii reale şi corecte.

Liderii statele membre ale G20 au declarat săptămâna trecută că vor injecta 5.000 de miliarde de dolari în economia mondială pentru a contracara efectele economice ale pandemiei de coronavirus, potrivit RADOR.
La finalul summitului virtual, cei 20 au promis, de asemenea, sprijin susţinut pentru naţiunile în curs de dezvoltare. Anterior, ONU a avertizat că trebuie prioritizat riscul major de slăbire a sistemului de sănătate la nivel mondial.

Un cuplu de sud-africani a alergat un maraton chiar pe balconul apartamentului lor din Dubai, în încercarea de a duce această iniţiativă la un nou nivel, pentru a-i ajuta pe oameni să suporte mai uşor izolarea din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Collin Allin, 41 de ani, şi soţia sa, Hilda, au alergat 42,2 kilometri adică peste 2.100 de curse dute-vino în balconul lor cu lungimea de 20 de metri.
Un cronometru montat de cei doi, care au difuzat maratonul online, a indicat că distanţa a fost parcursă în 5 ore, 9 minute şi 39 de secunde.
Fiica celor doi, Geena, 10 ani, a jucat rolul organizatorilor cursei, ea instalând panounuri care indicau „start” şi „întoarce” şi le-a furnizat părinţilor ei apă, gustări energizante şi o muzică potrivită pentru inspiraţie.
Perioada de izolare obligatorie la domiciliu l-a făcut şi pe un francez în vârstă de 32 de ani să alerge peste 6.000 de curse dus-întors în balconul său de 7 metri lungime.

Un oraş turc experimentează mesaje virale prin intermediul luminilor de la semafoare, care avertizează cetăţenii cu privire la îndatoririle civice de distanţare socială pentru a limita răspândirea coronavirusului, informează DPA, preluat de Agerpres.
În centrul oraşului Sakarya, la semafoare se aprinde lumina roşie ca de obicei, dar în plus se vede imaginea unei case şi a expresiei „rămâneţi acasă” în limba turcă. Iar când se aprinde lumina verde apare şi mesajul („mergeţi acasă”).
Luminile au fost instalate săptămâna trecută la cinci intersecţii mari din centrul oraşului, inclusiv lângă o moschee şi un spital public.
Pentru pietonii cu deficienţe de vedere, un mesaj înregistrat îi atenţionează pe oameni să menţină o distanţă atunci când aşteaptă la lumina roşie a semaforului. Când apare lumina verde, se aude mesajul „Acum puteţi traversa strada. Staţi acasă pentru sănătatea dumneavoastră”.
La intersecţii au fost instalate, de asemenea, recipiente cu dezinfectante.

Tom Hanks şi soţia sa, Rita Wilson, au revenit la sfârșitul săptămânii trecute în Los Angeles după ce au stat peste două săptămâni în carantină în Australia în urma rezultatelor pozitive la testele pentru coronavirus, informează Reuters, preluat de Agerpres.
Actorul din „Forrest Gump” şi „Toy Story” şi Wilson au fost fotografiaţi zâmbind în timp ce se deplasau cu maşina în Los Angeles.
Conform „Page Six” a publicaţiei New York Post, Hanks a fost văzut dansând după ce a coborât dintr-un avion particular.
Cei doi au fost trataţi într-un spital din Australia şi apoi au petrecut o perioadă în autoizolare.
Hanks se afla în Australia pentru pre-producţia unui film despre Elvis Presley când a anunţat, la 11 martie, că el şi Wilson au avut rezultate pozitive la testul pentru noul coronavirus. Filmările la această producţie au fost suspendate.

Astazi, jucătorii echipei germane de fotbal Borussia Dortmund reiau antrenamentele, după o pauză de două săptămâni şi jumătate, impusă de actuala pandemie de coronavirus, informează presa sportivă din Germania.
Potrivit postului de televiziune Sport 1, jucătorii Borussiei Dortmund se vor pregăti în grupuri de câte doi, urmând să lucreze la partea fizică, după ce până acum au efectuat doar antrenamente individuale, la domiciliu.
În această perioadă, salariile fotbalistilor au fost reduse cu 20%, măsură acceptată de întregul efectiv al clubului din Dortmund, în urmă cu câteva zile, conform Agerpres.
Campioana en titre a Germaniei, Bayern Munchen, urmează să îşi reia la rândul ei antrenamentele în cursul acestei săptămâni. VfL Wolfsburg şi-a reluat antrenamentele încă de lunea trecută, de asemenea, pe grupuri de jucători.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.