Solicitări online către toate instituțiile publice!

Foto: arhiva

Românii vor putea să depună solicitări online, semnate electronic, către toate instituțiile publice. Potrivit președintelui Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaș, acest lucru este posibil în baza unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern.

”Contextul pandemiei de coronavirus ne-a demonstrat încă o dată cât de importantă este tehnologia în ceea ce privește serviciile publice pentru cetățeni. Ne-a demonstrat, din păcate, de această dată, sau din fericire că tehnologia, pe lânga timp și stres, poate să ne ajute să salvăm vieți. Cred că astăzi, într-o ordonanță de urgență de doar 6 articole, Guvernul Orban a adoptat cea mai importantă măsură în domeniul digitalizării din ultimii ani. De fapt, este fără dubiu acest lucru, întrucât de astăzi sau de la momentul publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial cetățenii (…) vor putea să depună solicitări către toate instituțiile publice online, semnate electronic, vor avea această posibilitate”, a precizat Sabin Sărmaș, la finalul ședinței de Guvern de astăzi.

Pe lângă obligația instituțiilor publice de a accepta documente semnate electronic, acestea vor avea și obligația de a furniza răspuns la acest tip de cereri tot în format electronic, a mai precizat președintele ADR.

”Autoritățile și instituțiile publice au obligația ca după publicarea acestei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial să-și publice în mediul online procedurile prin care vor primi de la cetățeni aceste documente. Mijloacele sunt cele clasice, sunt instituții care astăzi dețin platforme online prin care pot să accepte documente, sunt instituții la dispoziția cărora vor fi puse platforme online pentru a primi documente, spre exemplu toate solicitările pentru solicitarea ajutorului de somaj tehnic vor fi depuse exclusiv online, semnate electronic, printr-o platformă pe care Guvernul României o va pune la dispoziția Ministerului Muncii”, a completat Sărmaș.

El a mai menționat că acele instituții care nu au reușit să ajungă la un grad de tehnologizare suficient pot primi actele în format electronic pe e-mail, urmând ca, în cel mai scurt timp, să primeasca sprijin din partea Autorității pentru Digitalizarea României în vederea automatizării fluxului de primire a documentelor.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.