Solicitări online, semnate electronic, către toate instituțiile publice!

Cetățenii vor putea depune solicitări online, semnate electronic, către toate instituțiile publice. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență în acest sens.

Contextul pandemiei de coronavirus ne-a demonstrat încă o dată cât de importantă este tehnologia în ceea ce privește serviciile publice pentru cetățeni. Ne-a demonstrat, din pãcate, de această datã, sau din fericire, că tehnologia pe lângă timp și stres poate să ne ajute să salvăm vieți.

„Cred că astăzi, într-o ordonanță de urgență de doar 6 articole, Guvernul Orban a adoptat cea mai importantă măsură în domeniul digitalizării din ultimii ani. De fapt, este fără dubiu acest lucru, întrucât cetățenii vor putea să depună solicitări cãtre toate instituțiile publice online, semnate electronic, vor avea această posibilitate”, a precizat Sabin Sărmaș.

El a adăugat că, pe lângă obligația instituțiilor publice de a accepta documente semnate electronic, acestea vor avea și obligația de a furniza răspuns la acest tip de cereri tot în format electronic.

„Astfel încât să ne asigurăm că va exista un lanț absolut continuu al documentelor care nu vor mai circula, de acum înainte, pe hârtie, ci în format electronic. În aceeași măsură, autoritățile și instituțiile publice au obligația ca după publicarea acestei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial să-și publice în mediul online procedurile prin care vor primi de la cetățeni aceste documente. Mijloacele sunt cele clasice, sunt instituții care astăzi dețin platforme online prin care pot să accepte documente, sunt instituții la dispoziția cărora vor fi puse platforme online pentru a primi documente, spre exemplu toate solicitările pentru solicitarea ajutorului de șomaj tehnic vor fi depuse exclusiv online, semnate electronic, printr-o platformă pe care Guvernul României o va pune la dispoziția Ministerului Muncii”, a completat Sărmaș.

El a mai menționat că acele instituții care nu au reușit să ajungă la un grad de tehnologizare suficient pot primi actele în format electronic pe e-mail, urmând ca, în cel mai scurt timp, să primească sprijin din partea Autorității pentru Digitalizarea României în vederea automatizării fluxului de primire a documentelor.

„Repet, este o măsură care va transforma sau este un pas extrem de important în transformarea digitală a României, reglementări care existau până astăzi la nivelul mediului privat și a interacțiunii dintre mediul privat și cetãțean, dar care nu existau la nivelul interacțiunii dintre cetățean, mediul privat și serviciile publice din România”, a mai declarat Sărmaș.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.