VIDEO: Dr. Adriana Nae, consultant în nutriție – „Nu trebuie să exagerăm, e vorba de echilibru”
Articol de , 10 aprilie 2020, 11:27
În vremea lui #StamAcasa, mulți dintre noi au tendința de a-și dezechilibra obiceiurile alimentare și dieta cu care eram obișnuiți.
Despre cum trebuie să ne comportăm pâna la finele pandemiei și după, care sunt cantitățile și alimentele pe care trebuie să le consumăm și ce sfaturi nutriționale trebuie să urmăm, a povestit doctor Adriana Nae, consultant în Nutriție Bio Terra Med, în cadrul matinalului #BeFM De #Dimineață și live, prin Skype, pe Facebook-ul București FM.
„Pofta este un aspect foarte important. Trebuie identificat mai exact: foame, sete sau poftă. Dacă bem un pahar de apă atunci când nu suntem siguri că ne e foame, stomacul se destinde și s-ar putea să mâncăm ceva mai puțin. E recomandat să bem apa cu jumătate de oră înainte de masă, ca să ne asigurăm că nu mâncăm peste măsură. Bautul apei ne și hidratează, deci este important”, punctează medicul nutriționist Adriana Nae.
În ceea ce privește poftele, dr. Nae punctează faptul că discuția e detaliată.
„Să vedem cum facem distincția: dacă ne e foame, am fi dispuși să mâncăm cam orice; dacă ne e poftă de ceva anume, e de dulce. Atunci e clar că dacă discutăm doar de poftă și trebuie să limităm cantitatea pe care o mâncăm. În general, atunci când mâncăm dulce nu ne limităm și mâncăm mai mult decât e nevoie.”
„Dieta este stil de viață! Modul în care ne hrănim, tipul de activități pe care îl avem, totul e un stil de viață. Așadar, toți suntem la o dietă în viața de zi cu zi. Important este cum adecvăm ceea ce mânacăm la stilul de viață pe care îl avem”, precizează Dr. Adriana Nae.
Medicul nutriționist a povestit ca, în această perioadă, păstrează legătura cu pacienții, adaptând consultațiile în mediul online. Cei care doresc să afle sfaturile consultanților în nutriție, pot accesa: https://bioterramed.ro/magazin-online/?fbclid=IwAR0Ef68eAortn_26udLTWbELGW3q99Bbqt2CrEHpDI_ewIQoQFrrJX3lcZI
„Păstrăm legătura cu pacienții. Majoritatea știu ce au de făcut, au intrat într-o rutină. Să mâncăm știm toți. Nu știm când ne e foame, când ne e poftă, când să mâncăm, cât să mâncăm. Odată ce ai dobândit cunoștințele astea, nu mai e o problemă”, explică medicul.
Dr. Adriana Nae spune: „În perioada asta de izolare, toată lumea gătește, dar capcana e foarte mare. Eu aș recomanda așa. Dacă trăim singuri, de exemplu, e bine – când experimentăm o rețetă – să ne uităm pentru câte proții este. Dacă sunt singur și vreau să fac o prăjitură, e bine să înjumătățim cantitatea, pentru că rețetele, în general, corespund unor preparate pe care să le împarți. Deci, e foarte important cât gătim. Dacă ne burdușim frigiderul, tentația e foarte mare. Distanța socială mult recomandată și potrivită acum ar fi bine să o transferăm cumva și față de frigider! E bine să avem grijă cât de des îl deschidem.”
Medicul a explicat și faptul că dacă avem activitate fizică redusă, trebuie să reducem din calorii.
„Necesarul de calorii se calculează după o formulă în care activitatea fizică e unul dintre coeficienți. Cel mai simplu acum e să mai tăiem din porții. Dacă mâncam, să zicem, 3 felii de pâine la o masă, acum mâncăm doar 2 – deci tăiem o treime. Important este să ne păcălim un pic creierul.
Dacă pun într-o farfurie plată și o umplu, nu e prea bine. Aș putea să pun ceea ce mănânc într-o farfurie mai mică. Și pun ceva mai puțin decât în mod obișnuit, iar farfuria va părea plină și creierul nu va crede că îi dăm mai puțin. Și mai important este să ne facem un program. Să avem un pic de disciplină. Știu că iau micul dejun, am o masă de prânz după care una mai spre seara și cu asta s-a terminat. Periculos este ronțăitul de plictiseală.”
Dr. Adriana Nae, consultant in nutriție, ne sfătuiește să ne uităm atent pe etichete.
„Dacă tot avem atât de mult timp acum, ar fi interesant să aruncăm un ochi pe ambalajul produsele pe care le mâncăm. Uitați-vă pe o pungă de semințe, de pufuleți…”
Mai mult, medicul ne recomandă ferm să nu uităm de vitamine și minerale.
„Fructele și legumele sunt pe primul loc. Totul e benefic. Nu e vorba numai despre vitamine. Pre și probioticele (produsele lacatate fermentate precum iaurt, sana) sunt foarte bune în perioada asta. Mâncatul trebuie să rămână o plăcere. Nu trebuie să exagerăm, e vorba de echilibru. Nu o să ne omoare nici E-urile, niciun monoglutamat dacă nu ne îndopăm peste măsură cu genul acesta de produse.”