Aurelian Bădulescu, în direct la „Ore Deschise”!

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat noi prevederi stabilite în cadrul unei noi ordonanțe cu numărul opt, ordonanță militară care a venit cu un set de reglementări cu privire la circulația unor categorii de persoane, precum și cu vestea că piețele agroalimentare vor rămâne deschise.

Răzvan Petre a discutat, în emisiunea „Ore Deschise”, cum îi afectează noile reglementări pe bucureșteni cu viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

Ce este important pentru bucureșteni să știe, după ce a apărut această nouă ordonanță?

„Important este să reținem că piețele agroalimentare de la nivelul Municipiului București rămân deschise pe perioada stării de urgență, doar pentru agricultorii c are prezintă certificatul de producător agricol. Ce trebuie să menționăm este că trebuie avut în vedere că la nivelul Municipiului București aceste puncte de vânzare volante nu sunt autorizate, doar piețele agroalimentare.

Un lucru foarte important este că, începând de astăzi, echipele de control ale Poliției Locale a Municipiului București, împreună cu polițiile de sector, vor controla toate certificatele de producător, care nu întotdeauna sunt conforme cu realitatea.

Ce se rezolvă prin aceste controale?! În primul rând, respectarea cu strictețe a articolului 3 din Ordonanța Militară și, totodată, înlăturarea speculei din piețele agroalimentare, astfel încât producătorii să fie cei care își vând exclusiv marfa. În această situație, câștigând atât producătorul care se chinuie să aducă un produs proaspăt din activitatea proprie și protejarea bugetului cetățenilor Municipiului București, care vor cumpăra direct de la producător.”

Despre câte piețe vorbim la nivelul Municipiului București?

„La nivelul Municipilului București, piețe agroalimentare, la acest moment, sunt 16, care sunt autorizate. Sigur, multe dintre ele și-au mai schimbat conformația, constutuția, pentru că ați văzut acolo unde erau tarabe s-au făcut tot felul de magazine și magazinașe, mă rog, ele se vor adapta și în continuare la numărul de producători care vor veni să își desfacă marfa în aceste piețe.”

Primăria Capitalei cunoaște o situație, o statistică a acestui număr de producători?

„Din păcate, vreau să vă spun că acesta este un moment de prielnic de a înlătura toate aceste persoane care fac speculări, care nu respectă calitatea și condiția de producător. Nu o singură dată am văzut, că la nivelul piețelor, sunt aceste mafii care nu fac nimic altceva decât să cumpere din portbagajul producătorului marfa și, după aceea, ulterior, să îl vândă la suprapreț. Vizăm, în acest moment, înlăturarea tutror acestor fenomene care nu trebuie să mai existe.”

Cumpărătorii cum își pot da seama de difereța dintre un producăto autorizat și unul fără autorizație?

„Este adevărat. Este greu ca un om de rând să își dea seama care sunt elementele periferice care ar trebui să le constate . Acest lucru trebuie realizat și asigurat doar de autorități și care să verifice statutul și modul în care, atunci când își încep activitatea de vânzare, să respecte întocmai calitatea de producător.”

Deci, nu este suficient să fie producătorul în piață pentru că acolo se mai pot strecura și oameni care nu sunt întocmai în regulă.

„Obligația este a autorității să lase doar persoanele care sunt autorizate. Cetățenii Municipiului București trebuie să intre în contact doar cu producătorii autorizați. De aceea, preocuparea noastră imediată este de a rezolva această chestiune.”

Despre montarea dispozitivelor cu soluții dezinfectante de la intrările în blocuri și dezinfectarea lifturilor, a scărilor, a spațiilor comune. În ce măsură s-a realizat asta în București?

„După cum ați putut observa, și în ultima ordonanță militară se revine pe acest subiect și se introduce faptul că autoritățile publice locale pot să practice aceste activități.”

Practic este o recomandare?

„De la imperativ se trece la un termen de recomandare, asta datorită faptului că, așa cum am vorbit la acel moment, imperativul era o chestiune care nu putea duce la îndeplinire a scopului pentru că, pentru a realiza acel obiectiv, însemna foarte multe resurse. În urma discuțiilor  avute cu cei din Comitetul Național pentru Situații de Urgență, s-a revenit și această chestiune a rămas la nivel de recomandare. Totodată, încercăm în acest fel să atragem în această activitate și participarea cetățenilor Municipiului București și a asociațiilor de proprietari.”

Există un plan de măsuri, în acest sens, pe care Administrația Centrală a Municipiului București, adică Primăria Municipiului București și Consiliul General, s-a gândit să le ia?

„Astăzi, începând cu ora 12:00, în ședința Consiliului General al Municipiului București sunt câteva puncte pe ordinea de zi. Niște puncte concentrate și centrate, în special, pe grupele de vârstă și tipul de activități care vizează intervenția noastră, și anume: sprijinirea medicilor de familie cu tot felul de produse nonfarmaceutice, în general de protecție pe care aceștia trebuie să le aibă și să le distribuie atunci când intră în contact cu un pacient pe care îl are în evidență, și grupa de vârstă 3, care o să beneficieze de un program la nivelul Municipiului București cu materiale de protecție.

Se simte o ușoară relaxare prin oraș?

„Da, și noi suntem surprinși. Ieri am discutat cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București pentru că am constatat că nivelul de trafic este foarte ridicat, atât din punct de vedere pietonal, dar și din punct de vedere auto. Acest lucru nu este normal pentru că ordonanțele militare nu au ridicat aceste interdicții. Încercăm să vedem care este acest fenomen. Recomandarea este să intensificăm activitățile de verificare a persoanelor daă respectă orodnanța militară 3.”

Bucureștenii trebuie să înțeleagă că Municipiul București este singurul oraș necarantinat cu cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu COVID-19.

„Bucureștenii trebuie să înțeleagă că Municipiul București stă foarte bine din punct de vedere al cazurilor de contaminare și a celor care se află în spital. Trebuie să știm că aproape 25% din numărul total sunt pacienți pe care îi tratăm din alte județe, de aceea este păcat să nu respectăm și să nu menținem această conduită restrictivă, mai ales că se fac efoarturi foarte mari. Atât din partea medicilor, cât și din partea Administrațiilor Publice Locale.

În acest moment  se află în spații de odihnă și izolare mai mult de 350 de doctori care, pentru a nu merge la familiile lor și a expune pe cineva apropiat lor, înțeleg să stea efectiv în camere de hotel, astfel încât să îi protejăm și pe ei, dar și pe familiile acestora și pe cei cu care intră în contact. Rugămintea autorităților către bucureșteni este să nu depășească reglementările impuse de către ordonanțele militare privind mișcarea la nivelul Municipiului București.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.