Ordinul de ministru referitor la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă de pe aeroporturile din România, definitivat

Foto: Radu Șofran

Ministerul Transporturilor a definitivat şi aprobat Ordinul de ministru referitor la procedura de organizare a grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă de pe aeroporturile din România spre alte ţări.

Actul normativ va intra în vigoare luni, 13 aprilie și devine obligatoriu.

Ordinul a fost finalizat prin efortul comun al Ministerul Transporturilor, specialişti din domeniul aerian şi rutier, precum şi cu suportul Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Externe, și Ministerul Afacerilor Interne.

Prin emiterea acestei reglementări, a fost stabilită procedura clară prin care operatorul aerian transmite o solicitare pentru efectuarea zborului, cu cel puţin 48 de ore înainte de ora programată, către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Solicitarea va cuprinde următoarele elemente:

a) numele, adresa, datele de contact, naţionalitatea şi indicativul OACI al operatorului aerian;

b) tipul, însemnele de înmatricularea şi capacitatea aeronavei;

c) aeroportul de origine şi cel de destinaţie, ruta;

d) programul de operare;

e) denumirea, adresa, datele de contact ale tour-operatorului;

f) copia contractului charter în limba română sau traducerea în limba engleză;

g) acordul aeroportului din România cu privire la efectuarea zborului;

h) contractul cu agentul de handling de pe aeroportul din România;

i) declaraţie privind persoana responsabilă, pe aeroportul din România pe care se îmbarcă pasagerii, pentru asigurarea respectării drepturilor pasagerilor, inclusiv cazarea pasagerilor în caz de anulare/întârziere a zborului, până la îmbarcarea pasagerilor în vederea transportului spre destinaţia finală sau, după caz, în vederea transportului retur, spre domiciliu;

j) numele, adresa şi datele de contact ale agentului/agenţilor de recrutare de pe teritoriul României;

k) copia avizului autorităţilor din ţara de destinaţie a zborului, pentru efectuarea zborului respectiv.

În urma analizei acestei solicitări, AACR va emite avizul solicitat în maximum 24 de ore de la primirea documentaţiei complete.

Totodată, AACR va monitoriza respectarea tuturor restricţiilor de operare spre/dinspre România sau pe rute interne, instituite prin ordonanţele militare pentru anumite categorii de zboruri şi va elabora o procedură pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor ce decurg din nerespectarea de către operatorii aeronavelor a restricţiilor de operare stabilite.

Procedura se emite prin Decizia directorului general al Autorităţii Aeronautice Civile Române şi se publică pe pagina de internet a instituţiei (www.caa.ro)

Astfel, agentul de recrutare va organiza transportul spre aeroportul de îmbarcare numai după primirea acordului din partea administratorului aeroportului respectiv.

Totodată, agentul de recrutare este responsabil şi de asigurarea echipamentelor de protecţie împotriva COVID-19 pentru pasageri.

Pentru a preveni aglomerarea aeroportului înaintea efectuării zborului a fost stabilit faptul că deplasarea spre aeroport să fie organizată astfel încât pasagerii să nu ajungă la aeroport cu mai mult de patru ore înainte de ora efectuării zborului.

La rândul său, operatorul rutier de transport care efectuează transport prin servicii ocazionale are obligaţia să notifice Autoritatea Rutieră Română cu privire la efectuarea cursei, urmând ca ARR să informeze în mod operativ MTIC şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier cu privire la notificarea primită.

Sursa: Agerpres

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.