Și elevii fac parte din esantionul de 10500 de bucureșteni care urmează a fi testați împotriva Covid
Articol de Mircea Apostolescu, 14 aprilie 2020, 17:09
În mediul online a apărut informați privind testarea elevilor împotriva virusului covid-19.
Primarul sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a explicat că este vorba despre testarea celor 10.500 de persoane care se realizează de către Institutul Matei Balș împreună cu Primăria Capitalei și primăriile de sector.
Acest eșantion, care este făcut de către specialiști pe grupe de vârstă, cuprinde și elevi. Grupele sunt cuprinse între 10-14 ani, 15-19 ani, 20-29 de ani și tot așa din 10 în 10 ani până la persoanele de peste 80 de ani.
Primarul sectorului 2 spune că s-a apelat la părinți și unitățile de învățământ să ofere datele necesare pentru elevi deoarece Inspectoratul Municipiului București nu a dorit să ofere aceste informații.
Mihai Mugur Toader, edilul Sectorului 2 a mai precizat că nimeni NU este obligat să participe la această testare însă acest studiu este mai mult decât benefic pentru ca autoritățile să-și dea seama în ce situație ne aflăm în prezent.
Vă reamintim că Primarul General Gabriela Firea a precizat la începutul acestei luni, că s-au comandat câte 2 tipuri de teste pentru fiecare dintre bucureștenii care participă la testare, unul de anticorpi și altul antigen.
În context mai trebuie amintit faptul că, astăzi, un comunicat oficial al Primăriei Municipiul București (PMB) ne informează că între Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, PMB, ASSMB și cele șase primării de sector a fost încheiat, în data de 27.03.2020, un Protocol care prevede în detaliu atribuțiile fiecăreia dintre părțile semnatare.
PMB, ASSMB și primăriile celor 6 sectoare ale Capitalei și-au asumat rolul de a asigura un sprijin logistic acțiunii de testare, în timp ce aspectele de ordin științific sunt gestionate de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, instituția medicală care coordonează studiul și colaborează cu European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) pentru stabilirea modalității de eșantionare și pentru analiza datelor;
Astfel, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a achiziționat 8.400 de teste pentru antigen SARS CoV-2 și 5.400 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M. De asemenea, cele 6 Primării de sector au achiziționat fiecare câte 1.000 de teste pentru antigen SARS CoV-2 și 1.000 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M;
De asemenea, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a achiziționat și va pune la dispoziția Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” toate echipamentele de protecție necesare pentru protecția personalului medical și a șoferilor ( halate chirurgicale, viziere, mănuși, măști FFP2, soluții antiseptice, truse de urgență, materiale necesare activității de testare în teren, etc);
La rândul lor, cele șase Primării de sector, semnatare ale Protocolului, și-au asumat trimiterea invitațiilor către persoanele selectate în cadrul eșantionului de testare, recepționarea și centralizarea răspunsurilor la invitația de participare la testare, programarea pe zile/ore a persoanelor care au răspuns afirmativ la invitație și stabilirea, împreună cu Poliția locală din subordine, a traseului echipei de testare.