INTERVIU/ Primarul sectorul 6, Gabriel Mutu
Articol de bucurestifm, 22 aprilie 2020, 16:18
Bucuresti FM vă prezintă un interviu cu primarul sectorului 6, Gabriel Mutu.
- Primarul general a criticat platformele private airly și aerlive spunând că nu sunt acreditate și că nu reflectă realitatea. De ce acum faceți referire la ele? Am văzut și pe pagina dumneavoastră de Facebook..
Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: pentru simplul motiv că sunt singurele pe care le avem la dispoziție. Sunt platformele după care toți cei care invocă calitatea aerului ca fiind foarte proastă. Plecând de la acest lucru, eu am constatat că înainte când aveam bulevardul Iuliu Maniu cu un trafic infernal, aveam un nivel foarte ridicat al acestui indicator. Acum, când traficul este scăzut și ar trebui să avem o calitate a aerului mai bună, am constatat că la anumite ore din noapte se întâmplă un fenomen inexplicabil, într-o zonă anume, prin care calitatea aerului este afectată.
- La ce zonă anume vă referiți, domnule primar?
Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: în perioada Sărbătorilor Pascale, în timpul zilei avem un indicator al calității aerului foarte scăzut, adică 11, ceea ce indică o calitate a aerului foarte bună, iar noaptea, la ora 01:00, acest indicator al calității se duce înspre o calitate scăzută a aerului, 57 – 60. Și nu poți să nu-ți pui întrebarea: Domne’, cum este posibil? În timpul zilei am aer de calitate mai bună și în timpul nopții, când nu se întâmplă nimic, nu mai este nicio mașină pe stradă, în sectorul 6, în zona Bulevardul Iuliu Maniu, Cotroceni și Timișoara începe să scadă calitatea aerului.
- Ce măsuri ați luat dumneavoastră, în calitate de primar, pentru reducerea poluării și pentru îmbunătățirea calității aerului în sectorul dumneavostră?
Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: în primul rând, a crescut suprafața de spațiu verde. În al doilea rând, am plantat foarte mulți arbori și, cel mai elocvent exemplu, se referă la noul parc construit pe bulevardul Timișoara. Acum, pe bulevardul Timișoara se face gazonarea scuarului unde avem linia de tramvai într-un cap în altul, rezultând zeci de mii de metri pătrați de spațiu nou creat. Bineînțeles, se spală, se mătură și se aspiră străzile.
- Pentru că ați subliniat copacii pe care i-ați plantat, cetățenii au criticat în repetate rânduri demersul dumneavoastră de a înlocui copacii maturi, cu o coroană bogată, de pe Bulevardul Iuliu Maniu cu puieți, care vor avea nevoie de ani să crească pentru a ajunge la aceeași maturitate.
Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: În momentul în care a intrat în modernizare, Bulevardul Iuliu Maniu a cuprins și suplimentarea numărului de arbori pe toată zona proiectului respectiv. Practic, cei 49 de arbori care au fost scoși au fost replantați în zona Lacului Morii, iar pe bulevardul Iuliu Maniu, astăzi, avem 700 de arbori și care nu sunt puieți, au o vârstă cuprinsă între 4 și 6 ani. Bulevardul Iuliu Maniu are o particularitate: pe sub spațiul verde sub acel scuar, trec galeriile de la Metrou. Noi, acolo, nu putem planta orice fel de arbori pentru că rădăcinile arborilor când ajung la maturitate pot crea probleme infrastructurii Metrorex. Atunci a trebuit să mergem pe această variantă, cu acest tip de arbore, catalpa, pentru că rădăcina acestui arbore nu este atât de voluminoasă și atât de agresivă vis-a-vis de infrastructura de sub pământ.
- As vrea să rămânem la acest capitol, la bulevardul Iuliu Maniu…Acolo ați avut și o inițiativă bună, ați montat în anumite zone stâlpi pentru a restricționa accesul mașinilor pe trotuare. De ce nu ați montat pe tot bulevardul?
Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: S-au montat pe tot bulevardul, cu excepția căilor de acces din anumite zone. Bulevardul Iuliu Maniu, tot ce înseamnă zona de trotuar, este protejată astfel încât trotuarul să rămână trotuar. Doi, pentru că lățimea ne-a permis să facem un lucru care din păcate în altă parte nu-l putem face, vom avea cele mai lungi două piste de biciclete, una pe mâna dreaptă, deci pe sensul de mers către Autostradă, cu o lungime de aproximativ 8 kilometri și, cea de-a doua, pe mâna stângă, pe o lungime de aproximativ 8 kilometri. Pe bulevard, un alt lucru important pe care l-am reușit, a fost să creștem numărul de locuri de parcare, plus că am făcut o parcare de tip Park&Ride, fix la intrarea dinspre Autostrada A1, de aproximativ 210 locuri, dar grosso modo discutăm, pe toată lungimea bulevardului, s-au realizat peste 1200 de locuri de parcare noi.
- Revenind la această perioadă pe care o traversăm cu toții, la starea de urgență, la epidemia Covid-19. Ce efect a avut pulverizarea din elicopter a substanțelor dezinfectante în sectorul dumneavoastră?
Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: un efect mult mai benefic decât dacă nu aș fi făcut-o. Noi am folosit și folosim în continuare pe toată perioada declarată „stare de urgență” substanțe care sunt indicate de Institutul Armatei. Este unul dintre cele patru institute care pot face astfel de aprecieri, respectiv apă oxigenată. Noi am folosit apă oxigenată, pentru că după cum bine știți este un produs natural, nu are efecte adverse asupra sănătății, asupra plantelor și a animalelor de companie. Este indicată inclusiv de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind unul dintre cei mai buni dezinfectanți naturali. Bineînțeles că noi facem dezinfecție și la nivelul trotuarelor. Acolo o facem tot cu substanțe indicate de acest institut, cu apă cloraminată, într-o proporție relativ mică pentru că nu considerăm că trotuarele sunt foarte contaminate, dar există potențial risc de contaminare și pe aceste trotuare și folosim concentrație de 0,5 % în apă, astfel încât să aibă efectul scontat. Noi facem dezinfecție în scările de bloc, în piețe. Asta se întâmplă în fiecare zi în piețe, pentru că este locul unde oamenii se trâng, intră în spații închise și există un potențial mai ridicat de contaminare și asta este motivul pentru care facem dezinfecție zilnică în piețe.
- Apropo de acest lucru, ați reușit să montați în scările de bloc dozatoare cu dezinfectant?
Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: da, în fiecare zi, la ora 10:00, facem o videoconferință cu toți factorii implicați. Avem, în proporție de 95%, dispensele în toate scările de bloc. Mai sunt câteva blocuri unde nu au fost montate încă, se lucrează. Este foarte dificil, a fost o muncă titanică, pentru că pur și simplu sunt în jur de 6000 de scări de bloc. Probabil că într-o zi sau două le vom termina pe toate de montat și acum urmează procedura de reumplere pe care o facem cu echipele din primărie și din instituțiile subordonate Consiliului Local, astfel încât să reducem costurile cât mai mult.
Interviu realizat de Adelina Tocitu.