Ioana Brușten, jurnalist stabilit în Scoția: ”Oamenii aici sunt foarte disciplinați”
Articol de , 23 aprilie 2020, 11:00 / actualizat: 2 mai 2020, 7:31
București FM a demarat campania exclusivă ”Ce mai faceți? Suntem bine!” prin care aduce vești ascultătorilor despre eforturile și măsurile care se iau în lume pentru reducerea efectelor și stoparea epidemiei cu #Coronavirus, dar și despre starea de spirit și viața de zi cu zi a populației. În matinalul #BeFM #DeDimineata, Marius Stoica și Alex Minculescu merg din țară-n țară și întreaba: “Ce mai faceți? Sunteți bine?”
Ioana Brușten, colega noastră, stabilită în Scoția a adus vești din această țară pe 98.3 și live prin Skype, pe Facebook-ul București fm.
”În Marea Britanie sunt aproximativ 20.000 de decese și peste 130.000 de cazuri confirmate, dar se pare că la nivel de UK curba s-a aplatizat. Nu e descendentă, dar totuși s-a aplatizat. Autoritățile spun că rămân la obiectivele stabilite. Lucrurile sunt ținute sub control. Dacă nu au scăzut cazurile înseamnă că rămânem în lockdown. De azi ar mai trebui să fie încă două săptămâni, dar nu știu dacă va fi chiar așa. Nu aș spune că e o stare de panică. Aici, în Edinburgh, la farmacii mai vezi oameni stând la coadă. S-au căutat mult dezinfectanții și termometrele. Acum s-au adus la raft, deci sunt 2, 3 sau 4 oameni care așteaptă civilizat la coadă, dar fără panică. Ei sunt adepții unei vieți sănătoase. 99,99 % dintre oameni, la toate vârstele fac sport! Scoțienii au un alt sistem de a trăi viața”, povestește Ioana Brușten.
Despre obligativitatea purtării măștilor, Ioana Brușten explică: ”Nu suntem obligați să purtăm măști. Oamenii poartă, dar într-o proporție mică. Mai sunt unii cu mănuși, dar puțini. Măștile se găsesc încă foarte greu. Autoritățile fac investiții foarte mari și achiziții imense internaționale ca să asigure necesarul echipamentelor de protecție.”
Ioana a povestit și despre cum arată viața din Scoția în aceste zile de #pandemie și cum se comportă populația. ”Scoțienii nu vor rupe ușa după #lockdown, pentru că nu stau închiși nici acum. Marea diferență față de România este exact lucrul acesta. Oamenii aici nu stau în casă. Ies. Regulile lor de lockdown le permit, dar au unde să iasă: în Edinburgh sunt parcuri imense. Raportat la numărul de locuitori, are o mulțime de spații verzi senzaționale unde oamenii ies, se mișcă, se întâlnesc și povestesc – respectând distanța, e adevărat. Astfel nu se adună presiunea că trebuie să stea închiși între blocuri. Punând la dispoziție parcurile îi lași să se miște, să iasă cu copiii, cu cățeii – aici aproape fiecare familie are un cățel. Deci, se mișcă natural și se suportă mai ușor aceste restricții.”
Vorbind despre acest aspect, Ioana Brușten a punctat: ”Oamenii aici sunt foarte disciplinați. Au în spate ani mulți de a respecta regulile. Poliția nu are treabă. Nu am văzut poliția oprind pe nimeni. Nu există declarații, dar nu e cazul. Oamenii își văd de treabă. Nu vorbim în valoare absolută, dar ca notă dominantă asta e ideea: așa trebuie să facem, așa facem!”