Data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament, nu de Guvern!

Arhivă

Camera Deputaților a modificat ordonanța Guvernului care amână alegerile locale.

Cu 204 voturi „pentru” și 105 „împotrivă”, PSD susținut de UDMR, PRO România și ALDE au impus un amendament prin care ia dreptul Guvernului de a stabili data alegerilor și transferă acestă atribuție Parlamentului.

Au votat împotrivă parlamentarii PNL şi USR.

Proiectul de lege prevede prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19, cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă.

Potrivit proiectului, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă.

De asemenea, data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 va fi stabilită prin lege de către Parlament și nu prin hotărâre de Guuvern cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Proiectul de lege care aprobă ordonanța Guvernului va fi atacat la Curtea Constituţională de căre PNL a anunțat deputatul liberal Florin Roman.

Proiectul merge la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizonal în acest caz.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.