Vom avea măşti de protecţie!

Sursa foto: Inquam Photo

România va produce, zilnic, cel puţin un milion de măşti medicale. Preţul lor va ajunge la populaţie undeva la 2 lei, fără TVA, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Vom avea minim un milion de măşti zilnic. Sunt două companii care vor produce. Mă aştept ca, în urma lansării, astăzi, a Registrului naţional al producătorilor de dispozitive şi echipamente medicale, să-i vedem exact pe toţi cei care vor să producă şi care sunt autorizaţi să producă aceste dispozitive medicale, să facem un recensământ al producţiei. Din ce am vorbit cu cei doi producători, preţul este în jur de 2 lei. Probabil că 2 lei, fără TVA, va fi şi un preţ către populaţie”, a spus Popescu, la Digi 24.

El a spus că nu va fi nevoie de o plafonare a preţului măştilor, deoacece, acum, există stocuri suficiente, atât din ţară, cât şi din străinătate.

“Motivul pentru care preţul a crescut în timpul acestei crize este preţul materialului care încă se importă, în special materialul filtrant care se foloseşte la toate măştile”, a afirmat oficialul.

Popescu a adăugat că prioritatea ministerului pe care îl conduce este ca, „până la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, să putem avea instalată în România, la companie, un echipament care produce şi materialul filtrant, în aşa fel încât să avem integrată toată ţesătura necesară producerii acestor măşti”.

La începutul lunii aprilie, Virgil Popescu declara că producţia de măşti chirurgicale româneşti poate ajunge la un milion de bucăţi zilnic începând din 15 aprilie, astfel că de la această dată nu vor mai exista probleme cu aprovizionarea cu acest tip de produse.

Acesta a precizat că măştile vor fi distribuite populaţiei şi personalului de asigurare a ordinii şi a măsurilor de carantină.

In România, Techtex, parte a grupului Taparo, produce 350.000 de măşti /zi, iar Romarm va ajunge la o producţie de 500.000 de măşti/zi, până la sfârşitul lunii aprilie.

Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că după 15 mai, când va fi ridicată starea de urgenţă, toată lumea va fi obligată să poarte măștile în spațiile publice închise și în transportul în comun.

„Vom putea să renunțăm la purtarea măști, poate la anul”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.