100 de ani de la înființarea Companiei Franco-Române de Navigaţie Aeriană!
Articol de Marga Tudor, 23 aprilie 2020, 19:06
Astăzi, 23 aprilie 2020, la Aeroportul Internațional București Băneasa – “Aurel Vlaicu”, a fost dezvelită o placă memorială, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Companiei Franco–Române de Navigație Aeriană – CFRNA, prima companie internațională de transport aerian din Europa și din lume.
Placa a fost amplasată pe monumentul care marchează înființarea acestei companii aeriene, inaugurat la Aeroportul Băneasa în 1923, la un an de la deschiderea liniei aeriene internaționale Paris – București – Constantinopole și la trei ani de la înființarea CFRNA
”De atunci, au trecut o sută de ani, timp în care transporturile și comunicațiile au cunoscut o tot mai amplă și accelerată dezvoltare, grație științei și inovațiilor tehnologice. Iată de ce avem datoria de a milita pentru găsirea de soluții eficiente care să permită, pe de o parte, un acces larg la beneficiile revoluției tehnologice, iar, pe de altă parte, menținerea unui echilibru al vieții. În cadrul acestui efort general, cooperarea între națiuni, între România și Franța, alături de celelalte state ale UE, dobândește o semnificație aparte. Iar tradițiile îndelungate, precum colaborarea aeronautică, reprezintă un argument fundamental”, a declarat Dragoș Preda.
Reamintim că la data de 23 aprilie 1920, se semna, la Paris, actul prin care era înființată Compania Franco – Română de Navigație Aeriană, ca rod al inițiativei României și Franței.
CFRNA a operat zboruri comerciale de pasageri pe ruta Paris – Strasbourg – Nurnberg – Praga – Viena – Budapesta – Arad – Belgrad – București – Constantinopole.
Compania Franco – Română de Navigație Aeriană a stat la baza înființării ulterioare a companiilor AIR FRANCE și TAROM.
La eveniment au participat Dragoș Preda – Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Florin Dimitrescu – Director General al Companiei Naționale Aeroporturi București, George Barbu – Director General al TAROM și Alexandru Bartoc – Președintele Fundației Culturale Bartoc.