VIDEO: Ana Maria Lutz, româncă stabilită în Germania – „Oamenii sunt destul de precauți”
Articol de , 24 aprilie 2020, 11:33 / actualizat: 2 mai 2020, 7:31
București FM a demarat campania exclusivă „Ce mai faceți? Suntem bine!”, prin care aduce vești ascultătorilor despre eforturile și măsurile care se iau în lume pentru reducerea efectelor și stoparea epidemiei cu #Coronavirus, dar și despre starea de spirit și viața de zi cu zi a populației. În matinalul #BeFM De #Dimineață, Marius Stoica și Alex Minculescu merg din țară-n țară și întreaba: „Ce mai faceți? Sunteți bine?”
Ana Maria Lutz, româncă stabilită în Germania, a adus vești din această țară pe 98.3 FM și live prin Skype, pe Facebook-ul București fm.
„Se discută zilnic despre economie, efectele psihologice, turism, despre foarte multe lucruri. În principiu, oamenii sunt oarecum relaxați, dar diferă de la Land la Land, de cât de afectate au fost anumite zone. Avem libertatea de a ieși la aer iar asta ajută ca oamenii să nu intre în isterie și nebunie”, spune Ana Maria, aflată în Marburg, un orășel la vreo 80 de km de Frankfurt.
Ana Maria Lutz a explicat că în Germania subiectul legat de turism este unul care provoacă mari îngrijorări, mai ales din perspectiva riscului de aglomerare a zonelor din țară – în cazul în care se ia decizia ca nemții să își facă vacanțele doar pe plan local în acest an.
„Turismul intern are mult de suferit. Nemții ar trebui să se gândească la vacanțe doar în interiorul Germaniei, dar există risc de supraaglomerare și e afectată distanțarea socială.”
„Oamenii sunt destul de precauți. S-a discutat de impunerea măștilor. Avem exemplul unei regiuni unde oamenii au făcut asta voluntar și au avut rezultate pozitive. Am sesizat că prin magazine au început să le poarte. Dar e respectată distanțarea socială, nu se îmbulzesc. La mine nu am simțit foarte mult toată nebunia, dacă nu deschidem televizorul. Dar, și pentru că aveam posibilitatea de a ieși la aer. Magazinele sunt alimentate cu produsele necesare. Doar că acum e un domn care stă la ușă, ne este dezinfectat căruțul, stăm la coadă să intrăm câte unul sau doi”, povestește Ana Maria Lutz.
Ana Maria spune că în ceea ce privește organizarea în viitor a concertelor, marilor festivaluri și a altor manifestări de gen părerile sunt împărțite.
„Treaba cu mergem pe gheață subțire e valabilă. După cum merg lucrurile, se așteaptă înca un alt doilea val. Nemții au încercat să poată trata un număr de pacienți în același timp. Asta nu înseamnă că ne-am vindecat. Până nu va exista un vaccin nu avem nicio șansă să revenim la normal. Deși soțul meu lucrează în spital, nu am fost testată și, din fericire, nu avem niciun prieten care să fi fost îmbolnăvit. Soțul este radiolog, responsabil de Computerul Tomograf unde vin toți bolnavii, inclusiv cei cu #COVID19. Deocamdată este OK. Aici sunt foarte puțini. În total cred că au fost maxim 20, unii deja s-au vindecat. Nu sunt probleme unde sunt eu. La nivel de Germania, sistemul medical nu este suprasolicitat.
Se fac teste. Sunt două tipuri de teste. Înteleg că cel rapid nu e chiar cel mai eficient. Dar se fac. Dacă e ceva ce am putea vedea pozitiv, e că autoritățile nu se joacă! Uneori sunt criticați că sunt exagerați dând indicații ca pentru cel mai mare bătut în cap, dar lucrurile astea contează. Au fost criticați și politicienii. De exemplu, în 2003 au avut o simluare cu ce se poate întâmpla dacă apare un astfel de virus, de fapt mult mai grav decât ce avem. S-a făcut un plan cu tot ce avem nevoie într-o astfel de situație. Și pentru că nu s-a luat nicio măsură, a fost o critică la adresa politicienilor că au ignorat planul celor de la Institutul KOCH.”