Cinema, Muzică, Operă şi alte evenimente online de astăzi, 27 aprilie
Articol de , 27 aprilie 2020, 13:35 / actualizat: 28 aprilie 2020, 13:03
CINEMA
* În cadrul proiectului Adolescenţii şi documentarele, al Asociaţiei Bloc Zero ce îşi propune să creeze un context de informare, învăţare şi dezbatere pornind de la filmul documentar ca un instrument educaţional inedit, pe site-ul proiectului este prezentată, de la ora 15:00, o producţie despre viitorul educaţiei într-o lume conectată în reţea. Conferenţiarul TED Sugata Mitra instalează un chioşc de internet într-un sat izolat din India. Primul pas în ceea ce avea să devină proiectul „Şcoala din cloud”. Pe măsură ce copii descoperă Internetul, vor putea fi ei capabili să îl folosească pentru a-şi transforma viitorul?
* Cu ocazia Anului Paul Celan (care marchează atât sărbătorirea a 100 de ani de la naşterea poetului şi traducătorului de origine română, cât şi comemorarea a 50 de ani la moartea sa), Forumul Cultural Austriac Bucureşti prezintă, până pe 20 mai 2020, pe site-ul său, proiecţia online exclusivă a producţiei „Die Geträumten / Cei visaţi”, a binecunoscutei regizoare austriece de filme documentare, Ruth Beckermann, ce prezintă rămăşiţele unei poveşti de dragoste – scrisori de ieri despre societatea noastră de azi. Filmul vă este oferit în versiune originală, în limba germană, cu subtitrare în mai multe limbi, dar nu şi în română.
MUZICĂ
* Pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ puteţi urmări înregistrarea concertului susţinut în septembrie 2019 la Sala Palatului de Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea, având în program: Pastorale Fantasie de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în Re de Erich Wolfgang Korngold – solist Ray Chen şi Simfonia „Manfred” de Piotr Ilici Ceaikovski.
* Filarmonica „George Enescu” şi Asociaţia „Clasic e fantastic” difuzează şi astăzi pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale Filarmonicii, precum şi pe cea a Asociaţiei, înregistrarea concertului „Copilăria lui Chopin” susţinut în iunie 2013 de Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea” dirijată de Andrei Iliescu în cadrul demersului educativ Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica. Solist Toma Popovici. Au participat actorii: Alin Olteanu, Monica Ciută, Sânziana Tarta, Irina Sârbu, Aurelia Olteanu şi pianista Raluca Ouatu. Comentariu: Cristina Sârbu.
OPERĂ
* Opera Naţională Bucureşti transmite, de la ora 18:30 pe site-ul său şi pe pagina de Facebook a instituţiei, înregistrarea reprezentaţiei din 5 octombrie 2019 cu opera „Samson şi Dalila” de Camille Saint-Saens, cu un libret de F. Lemaire, în regia lui Giandomenico Vaccari. Decor şi costume: Andreea Koch. Dirijor: Vlad Conta. În distribuţie: Aleksandrs Antonenko, Orsolya Veress, Ştefan Ignat, Filip Panait. Cu participarea Orchestrei, Corului şi Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti.
* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 14 septembrie 2016 a operei „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, în regia lui Josef Gielen. Cu: Kristīne Opolais, Bongiwe Nakani, Piero Pretti, Herwig Pecoraro, Boaz Daniel. Dirijor: Philippe Auguin.
ALTE EVENIMENTE
* Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” vă oferă spre vizionare online, de la ora 14:00, pe canalul său de YouTube, şi pe paginile sale de Facebook şi de Internet, înregistrarea live a conferinţei „Lungul drum al textului către scenă” susţinută de regizorul Radu Penciulescu în 13 iunie 2010.
* Institutul Balassi vă propune, de la ora 18:00, pe site-ul instituţiei, o întâlnire cu Andrea Nagy, doctor în domeniul Arte vizuale, care vorbeşte despre expoziţia personală care a avut loc acolo, dar şi despre ce face pe timp de carantină un artist plastic profesor la universitate.