Lucrările Apa Nova pe Bulevardul Ion Mihalache se vor încheia în iulie!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Andrei Hoștiuc, director general adjunct al Apa Nova, a declarat, astăzi, pentru București FM, că lucrările de înlocuire a rețelei de apă potabilă de pe Bulevardul Ion Mihalache se vor finaliza în luna iulie a acestui an.

În fapt, este vorba despre două lucrări care au necesitat autorizații de construire separate. Astfel, pe tronsonul cuprins între intersecția bulevardului cu strada Turda și cea cu Banu Manta, se înlocuiesc 600 de metri lineari de rețea de joasă presiune și 2150 de metri lineari de rețea de înaltă presiune.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

„Lucrările erau necesare deoarece, pe acest tronson, rețeaua de alimentare cu apă potabilă avea o vechime de peste 40 de ani și, din această cauză, surveneau numeroase avarii și întreruperi ale furnizării serviciului către utilizatori”, explică Hoștiuc.

„Vechile conducte erau din oțel. Ele se aflau în aceeași canalizație cu rețeaua de termoficare. Astfel erau supuse unor condiții de micro-climat, căldură și umezeală, care sporesc procesul de coroziune”, mai spune adjunctul de la compania de apă și canalizare.

Cele două tipuri de rețea nu puteau fi înlocuite concomitent, deoarece, pe timpul lucrărilor, trebuie asigurată alimentarea în paralel a utilizatorilor.

În aceste condiții, a fost înlocuită, mai întâi, rețeaua de joasă presiune și numai după aceea s-a trecut la schimbarea celei de înaltă presiune.

„Lucrările s-au desfășurat cu dificultate din cauza condițiilor din canalizația comună cu termoficarea. Este vorba despre spațiul îngust, căldură, umezeală și lipsa luminii.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

În plus, pe lângă schimbarea rețelei a fost necesar să se realizeze legăturile cu străzile adiacente.

În acest scop, au fost realizate sondaje prin care se introduc țevile pentru fiecare tronson. Aceste conducte, în greutate de circa 350 kg, trebuie, apoi, cărate prin canalizația comună cu termoficarea până la locul unde urmează a fi instalate.

Nu în ultimul rând, lucrările Apa Nova au trebuit să se sincronizeze cu cele de înlocuire a rețelei de termoficare, care s-au desfășurat în aceeași perioadă”, spune Andrei Hoștiuc.

Adjunctul de la compania de apă și canalizare bucureșteană a mai declarat că noua tehnologie folosită, țevile din fontă ductilă garantează o durabilitate a rețelei de 70-90 de ani. Asta se va traduce prin lipsa avariilor și a întreruperilor serviciului către cetățeni, asigură Hoștiuc.

În plus, intervenția la avariile de pe acest tronson de rețea erau foarte dificile deoarece trebuiau să țină cont de funcționarea sistemului de termoficare, iar condițiile de lucru erau foarte grele – spații înguste, neventilate, căldură, umiditate și întuneric.

„Lucrările de pe Bulevardul Ion Mihalache fac parte din Programul de investiții multianual al Apa Nova, iar costurile pentru înlocuirea celor două tipuri de rețea, de joasă și înaltă presiune, se ridică la circa 1 milion de euro”, a declarat Andrei Hoștiuc, director general adjunct al companiei de apă și canalizare bucureștene.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.