Cinema, Muzică, Dans şi alte evenimente online de astăzi, 29 aprilie
Articol de , 29 aprilie 2020, 13:15 / actualizat: 29 aprilie 2020, 15:55
CINEMA
* Începând cu ora 18:00, Institutul Balassi prezintă, pe site-ul său, în cadrul programului Miercurea de film, câştigătorul Ursului de Argint la Berlinale în 1992, „Scumpă Emma, dragă Böbe” de István Szabó, ce are ca protagoniste două profesoare de limba rusă de la ţară, care, după 1989 trebuie să o ia de la început şi se apucă să înveţe limba engleză, în timp ce sunt nevoite să se angajeze în tot felul de job-uri pentru a-şi menţine nivelul de trai şi statutul social, greu dobândit în regimul comunist.
* Astra Film Festival difuzează, pe site-ul său şi pe pagina sa de Facebook, de la orele 19:00 şi, respectiv, 22:00, cel mai bun documentar din competiţia central şi est europeană a ediţiei din 2014, „Sânge” de rusoaica Alina Rudnitskaya, ce însoţeşte o unitate mobilă de colectare a sângelui în periplul ei de-a lungul mai multor orăşele ruseşti, descoperind că Rusia nu duce lipsă de donatori: bătrâni, tineri, şomeri sau pensionari care îşi vând sângele. Statul plăteşte 850 de ruble (20 de euro) pentru o jumătate de litru de sânge şi pentru mulţi dintre oameni această sumă reprezintă singura lor sursă de venit.
* De Ziua Internaţională a Dansului, de la ora 21:00 puteţi viziona gratuit, pe platforma online TIFF Unlimited, „Mr. Gaga”, un film pasionant în regia lui Tomer Heymann prezentat prima dată de JTI la ediţia TIFF din 2016, despre celebrul coregraf israelian Ohad Naharin, un geniu artistic care şi-a creat propriul limbaj de mişcare numit Gaga.
MUZICĂ
* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45 sunt difuzate: Sonata în mi de Johann Sebastian Bach; Aria, op. 48, no 1 de Ernő Dohnányi; Capriccio, op. 85 de Richard Strauss şi Divertimento de Wolfgang Amadeus Mozart.
* Filarmonica „George Enescu” şi Asociaţia „Clasic e fantastic” difuzează pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale Filarmonicii, precum şi pe cea a Asociaţiei, înregistrarea concertului „Dimineţi, ceasornice, despărţiri şi alte surprize cu Papa Haydn” susţinut pe 27 octombrie 2013 de Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea”, dirijată de Andrei Iliescu, în cadrul demersului educativ Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica. Solist: Ion Lazăr. Comentează: Cristina Sârbu
* Până pe 1 mai, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului susţinut pe 10 septembrie 2019 la Sala Palatului de Orchestra Română de Tineret sub bagheta dirijorului Michael Sanderling. În program: Concertul Românesc de György Ligeti, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do de Serghei Rahmaninov – solist Nobuyuki Tsujii şi Cvartetul cu pian nr. 1 în sol de Brahms / Schönberg.
OPERĂ ŞI BALET
* Teatrul Balşoi transmite, de la ora 18:00, pe canalul său de YouTube, înregistrarea reprezentaţiei din 12 November 2016 cu opera „Katerina Izmailova”, de Dmitri Şostakovici, în regia lui Rimas Tuminas, cu Nadja Michael în rolul titular. Dirijor: Tugan Sokhiev.
* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţie din 2 aprilie 2016 cu baletul „Le Corsaire / Corsarul” de Adolphe Adam, în coregrafia lui Manuel Legris bazată pe cea originală a lui Marius Petipa, cu: Robert Gabdullin, Maria Yakovleva, Liudmila Konovalova, Kirill Kourlaev, Davide Dato, Alice Firenze, Mihail Sosnovschi, Natascha Mair. Dirijor: Valery Ovsyanikov.
* Opera din Paris difuzează pe site-ul ei, :
– până pe 21 mai, baletul „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev după povestea lui Charles Perrault, în coregrafia lui Rudolf Noureev, cu: Valentine Colasante, Karl Paquette, Aurélien Houette, Ludmila Pagliero, Dorothée Gilbert, Pierre Réti;
– până pe 5 august, baletul „Giselle” de Adolphe Adam în coregrafia semnată de Jean Coralli şi Jules Perrot, având ca solişti pe Dorothée Gilbert, Valentine Colasante şi Mathieu Ganio;
– până pe 24 octombrie, spectacolul „Body and Soul” în regia şi coregrafia lui Crystal Pite pe muzica lui Owen Belton cu starurile Léonore Baulac, Ludmila Pagliero, Hugo Marchand.
ALTE EVENIMENTE
* Noa Wertheim, coregrafa celebrei companii de dans Vertigo din Israel, este invitată la „Anotimpurile dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu, într-o ediţie extraordinară transmisă gratuit online, de la ora 13:30, pe pagina de Facebook a Teatrelli. Cunoscutei coregrafe i se alătură Tobias Biancone, Director General al Institutului Internaţional de Teatru – ITI-UNESCO şi Jaroslaw Fret, Directorul Institutului Grotowskişi al Teatr Zar, pentru acest dialog în limba engleză, fără traducere, ce sărbătoreşte Ziua Mondială a Dansului.
* Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” vă oferă spre vizionare online, de la ora 14:00, pe canalul său de YouTube, şi pe paginile sale de Facebook şi de Internet, înregistrarea conferinţei „Desfătare şi Petrecere în Bucureştiul fanariot” susţinută de Constanţa Vintilă-Ghiţulescu în 2 aprilie 2017.
* Teatrul Odeon sărbătoreşte online Ziua Internaţională a Dansului, cu o seară extraordinară de Dans Contemporan online @ ODEON, purtând semnătura coregrafului şi dansatorului Răzvan Mazilu, un eveniment unic alcătuit din fragmente aparţinând spectacolelor „Block Bach”, „Şaraiman” şi „Un tango mas”, transmis, de la ora 20:00, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale acestei instituţii.