VIDEO: Matei Psatta, român stabilit în Coreea de Sud – „Au un sistem medical foarte bine pus la punct”
Articol de , 30 aprilie 2020, 11:26 / actualizat: 2 mai 2020, 7:29
București FM a demarat campania exclusivă „Ce mai faceți? Suntem bine!” prin care aduce vești ascultătorilor despre eforturile și măsurile care se iau în lume pentru reducerea efectelor și stoparea epidemiei cu #Coronavirus, dar și despre starea de spirit și viața de zi cu zi a populației. În matinalul #BeFM #DeDimineață, Marius Stoica și Alex Minculescu merg din țară-n țară și întreaba: „Ce mai faceți? Sunteți bine?”
Matei Psatta, român stabilit în Coreea de Sud, a adus vești din această țară pe 98.3 FM și live prin Skype, pe Facebook-ul București FM
„Seul a fost mereu relaxat. Povestea a început mai devreme decât în Europa și SUA. Acum 2 luni, timp de câteva săptămâni, Coreea de Sud a fost a doua cea mai infectată țară, dar cazurile au fost într-o provincie care este aici a treia cea mai mare zonă. În Seul nu a fost nicio secundă carantină. Câteva săptămâni sălile de sport și cluburile au fost închise. Și înainte, dar mai ales acum, cam toată lumea poartă mască”, povestește Matei Psatta.
Din punctul său de vedere, au contat și măștile, dar „a contat mult ce a făcut guvernul în momentul în care descoperea o persoană infectată. O întreba pe unde a fost, dar verificau și camerele de filmat ca să vadă cu cine a intrat în contact.”
Matei Psatta explică: „Testarea a contat, dar și pentru că s-au mișcat mai repede ca alte țări. Acum, dacă ajungi în Coreea de Sud de undeva din lume, intri în izolare guvernamentală. Nu acasă, în izolare. Deci, dacă vii azi aici, plătești tu personal undeva la 1.000 și ceva de dolari ca să stai în carantina guvernului. Pot să spun că în Coreea de Sud au un sistem medical foarte bine pus la punct.”
Matei a povestit și despre câteva reacții ale oamenilor și aspecte mai puțin obișnuite: „Acum câteva săptămâni, dacă erai străin și strănutai la metrou, oamenii se dădeau doi metri în spate. Chiar dacă aveai mască și strănutai în cot. Dacă erai asiatic și strănutai, nu prea te băgau în seamă. Acum ceva vreme, când a fost criza măștilor, le puteai lua de la farmacie în funcție de data nașterii, iar străinii nu puteau cumpăra măști.”
„Mă aștept ca toate călătoriile intercontinentale să se reducă dramatic. Din ce am citit, fiind o relaxare foarte mare, experții spun că, dacă o ținem în ritmul acesta, cel mai probabil va fi încă o explozie de cazuri.”