Ascultă Radio București FM Live

Nebulizatorul nu poate fi folosit in cabinetele stomatologice !

Nebulizatorul nu poate fi folosit in cabinetele stomatologice !
Foto: arhiva

Articol de Mihaela Ioniță, 1 mai 2020, 09:23

Interviu cu vicepreședintele Asociației Medicilor Stomatologi de Practică Privată din România, dr. George Mihai.

 

Prin Ordonanța Militară nr 2, articolul  1,  a fost suspendată activitatea în cabinetele de medicină dentară. Când credeți dumneavoastră că va fi reluată activitatea?

Activitatea în aceste cabinete de medicină dentară va fi reluată în momentul în care va fi ridicată starea de urgență. Strict teoretic, pe perioada stării de urgență, ar fi trebuit să avem posibilitatea să ne ajutăm pacienții. Acest lucru este prevăzut în Ordonanță de Urgență, însă datorită condițiilor impuse pentru deschiderea cabinetelor stomatologice, acest lucru nu a fost posibil.

Care sunt exact condițiile recomandate până acum pentru deschiderea cabinetelor medicilor stomatologi? Înțeleg că ar fi nevoie de o reavizare din partea DSP-ului, că medicii trebuie să-și doteze cabinetele cu aparate necesare menținerii siguranței pacientului.

Cabinetele stomatologice întotdeauna au luat măsuri pentru siguranța pacientului și a personalului angajat. Întotdeauna a avut de-a face cu virusuri, bacterii, numai că odată cu apariția acestui virus care este insuficient studiat, nu avem suficiente date despre el, la ora actuală sunt necesare măsuri suplimentare de protecție. Aceste măsuri suplimentare ar trebui să fie în concordanță cu ceea ce se întâmplă în restul Europei. În România a fost introdusă obligativitatea folosirii nebulizatorului, un aparat care este folosit în sălile de operație, însă aparatura electronică este scoasă când folosesc acest nebulizator. Noi, din păcate, nu avem posibilitatea să facem asta. De altfel, în nicio țară din Europa nu este folosit. O mare parte din cabinetele existente nu au cum să-și ajute pacienții în această perioadă.

Cu ce este util acest nebulizator într-un cabinet de stomatologie?

Într-un cabinet stomatologic ar avea aceeași utilitate ca într-o sală de operație. Să sterilizeze aerul și instrumentarul, toate suprafețele. Acest nebulizator face o ceață în cabinet și sterilizează aerul și tot ce este în cabinet, însă nu aparatura electronică.

Și poate fi folosit într-un cabinet stomatologic?

Din punctul meu de vedere, nu. Producătorii de la care am cumpărat aparatura electronică    mi-au recomandat să nu-l folosesc dacă vreau să mai folosesc o lungă perioadă de timp această aparatură. În consecință, din punctul meu de vedere nu poate fi folosit. Există și alte metode mult mai simple pentru a realiza acest lucru. Primul dintre ele și cel mai folosit în estul Europei este aerisirea cabinetelui, apoi putem să discutăm despre lămpi UV care deja sunt instalate în foarte multe cabinete de stomatologie. Nebulizatorul, din punctul meu de vedere, este o soluție scumpă, care însă nu aduce beneficii nici medicului, nici pacientului în măsura sperată.

Folosirea acestui aparat care sterilizează aerul și echipamentul dintr-un cabinet stomatologic nu este în concordanță din punct de vedere tehnic cu celelalte echipamentepe care le are în mod uzual un cabinet de stomatologie?

Exact, poate coroda contactele electrice din aparatura. Din punctul meu de vedere este cea mai mare problemă a acestui nebulizator. În plus, utilizarea lui după fiecare pacient, așa cum este recomandat la ora actuală, nu se practică în nicio țară. Substanțele folosite pot face mai mult rău decât bine. Medicul și asistenta pot lucra în acest mediu timp 7-8 ore. După fiecare nebulizare ar trebui să lași cabinetul să se aerisească timp de 30 de minute. Putem să lăsăm pur și simplu cabinetul să se aerisească, să folosim lămpile UV, nebulizatorul din punctul meu de vedere nu se justifică. Suntem singura țară din Europa care a introdus acest nebulizator. Măsurile propuse la ora actuală pentru a putea rezolva urgențele sunt niște măsuri extreme ca și cum pacienții ar fi bolnavi de COVID-19, confirmați. Se presupune că noi ne cunoaștem pacienții, ca realizăm un triaj telefonic, așa cum se practică și în alță țări, că le luăm temperatura atunci când vin la cabinet, că îi programăm astfel încât să nu se întâlnească în cabinet și atunci mi se pare o măsură exagerată care din păcate elimină din piața de stomatologie o foarte mare parte din cabinetele existente, mai mari sau mai mici.

La ce pret ajunge un nebulizator?

Prețurile variază între 700 de euro și pot ajunge până la 5000 – 10.000 de euro, însă nu prețul este cel care pe mine personal mă deranjează, cât justificarea acestui aparat prin beneficii aduse pacientului și medicului. Dacă aceste beneficii ar exista, nu aș avea nimic împotriva folosirii lui în cabinet.

Care unt măsurile de siguranță pe care le recomandă Asociația Medicilor Stomatologi cu practivă privată din România pentru realuarea activității cabinetelor stomatologice imediat după ce va expira starea de urgență?

Recomandă precauțile recomandate de tot restul Europei. Am citit care sunt precauțile în Franța, Germania, Austria, Elveția și se reduc la triajul telefonic, măsurarea temperaturii pacientului în momentul în care vine la cabinet, purtarea măștii de către pacient, distanțarea socială, astfel încât să nu fie mai mulți pacienți în sala de așteptare sau să fie o distanță suficient de mare între ei, dar acest lucru se rezolvă mai simplu prin programarea pacientului astfel încât să nu se întâlnească deloc. În momentul de față ar trebui să ai două intrări în cabinet ca să nu se întâlnească pacienții. Este un alt motiv pentru care sunt atât de puține cabinete care au primit permisiunea să trateze urgențe. Sunt soluții mult mai simple, cu costuri mult mai mici, astfel încât pacienții să beneficieze de serviciile noastre.

Pe internet a fost lansată o petiție pentru reluarea activității cabinetelor stomatologice, inițiată de Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România. În această petiție sunt mai multe puncte de vedere pe care Asociația pe care o reprezentați dumneavostră – printre ele sunt măsurile despre care vorbeați, faptul că stomatologia nu este singura ramură în care actul medical poate genera aerosoli sau se desfășoară la o distanță mai mică de 1 metru față de pacient, dar numai stomatologia este blocată. Este unul dintre argumentele care atrage atenția…..

Este adevărat, cantitatea de aerosoli produsă în timpul manevrelor stomatologice poate fi mai mare decât în alte profesii, în alte ramuri ale medicinii. Însă această cantitate de aerosoli a fost aceeași și  înainte de COVID. Și înainte de COVID ne-am protejat împotriva acestor aerosoli care puteau fi infectați. Exstă și aici măsuri care pot duce la reducerea acestor aerosoli. Folosirea unei folii de cauciuc care se pune peste dinți și atunci putem să lucrăm fără să avem contact cu saliva pacientului. Foarte simplu și, în ultima vreme, este promovată foarte mult clătirea gurii cu o soluție cu apă oxigenată înainte de tratament, cu apă de gură după aceea, clătirea cu apă de gură după, lucru care probabil va deveni obligatoriu și pacieții îl vor face acasă. De asemenea, există aspiratoare de mare putere care pot absorbi acești aerosoli pe parcursul tratamentului și bineînțeles medicii stomatologi din totdeauna au folosit măști, mănuși, ochelari de protecție, au folosit scuturi de protecție. Pentru noi nu este nimic nou. Nou este acest virus și trebuie să luăm măsuri suplimentare, însă aceste măsuri suplimentare trebuie să fie raționale și nu trebuie să ducă la îngrădirea tratamentului din punct de vedere stomatologic.

Un alt punct de vedere din această petiție – la nivel teritorial se impun cabinetelor stomatologice private, neunitar și nejustificat, cerințe de supraavizare pentru a putea asigura urgențele dispuse limitativ. Ați avut parte de sesizări din partea altor medici stomatologi care fac parte din asociația dumneavoastră și care s-au confruntat cu aceste cerințe de supraavizare pentru a asigura urgențele, care au făcut o reclamație sau care s-au declarat nemulțumiți?

Nu s-a pus problema reclamației. Au fost mici nemulțumiri. Însă în momentul în care există niște reguli, acestea ar trebuie să fie uniforme pe tot teritoriul țării, pentru cabinetele mici, mari, clinici, pentru unitățile de stat și pentru cele private. Așa cum am zis, această reavizare cu condiții care nu pot fi îndeplinite de foarte multe cabinete a dus la o oarecare nemulțumire. În final, din păcate, suferă pacienții noștri care sunt obligați să se ducă, fie la un cabinet UPU – unde din păcate dotarea, în mod firesc, pentru că nu se compară dotarea pe care o are un cabinet stomatologic care lucrează zi de zi cu dotarea UPU care este pentru anumite urgențe – și să aleagă între UPU și cabinetele private deschise ,care datorită condițiilor de reavizare impuse au ajuns să aibă niște costuri foarte mari pe care pacienții nu și le pot permite. Atunci pacienții noștri sunt cumva prinși între aceste două soluții pe care le au și nu, nu pot beneficia de tratamentele de urgență. Totuși, a trecut o lună și jumătate și aceste urgențe s-au înmulțit și din păcate nu putem să ne ajutăm pacienții.

Credeți că după expirarea acestei stări de urgență vor fi cabinete care nu-și vor putea relua activitatea pentru că nu vor putea respecta aceste măsuri de siguranță? Va scădea numărul cabinetelor stomatologice?

Etichete:
Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman