O viață trăită în slujba cuvântului: Clara Mărgineanu – in memoriam

Duminica aceasta, după știrile orei 20.00, avem o ediție specială a emisiunii Întâlniri Capitale, realizată de Maria Gheorghiu, în memoria poetei și jurnalistei Clara Mărgineanu, recent plecată dintre noi.
O viață trăită în slujba cuvântului. Așa ar trebui să sune un material despre profesionistul Clara Mărgineanu. Dar viața ei a însemnat mult mai mult.
A ieșit în lumea poeziei timid, în 1995, cu „Actul Întâi sau Cupa cu Iluzii”, un an mai tarziu eliberandu-se de singurătatea copilului orfan în „Sărmanele duminici”. Și-a deschis inima spre oameni și a câștigat un binemeritat „Pariu pe prietenie”, dar a avut parte mereu de „Iubirea pe furate” cu „Uși zidite în alt destin”. O pândea mereu „Prizonierul liberății”.
A iubit și a dansat toată viața un „Dans cu pumnalul în inimă” și, treptat, „Fata de asfalt” a devenit „Femeia albastră”. A trăit intens fiecare clipă, a dat rost și sens vieții, purtând pe rând toate „Măștile Cleopardei”.
A pus în lumină oameni asemene ei, în „Povești, semnificații, armonii” l-a dezgropat pe Zavaidoc într-un film premiat și ne-a dăruit „Destine cu har”. Încă avea multe de dăruit.
Rămâne pentru toți cei care au cunoscut-o, femeia frumoasă, elegantă, delicată, uneori tristă, dar puternică în fragilitatea ei, ca o trestie pe care n-a reușit aproape nimic s-o doboare; doar boala. Se împlinise în sfârșit în pereche, dar Dumnezeu mai avea nevoie de un înger, înainte de închiderea cerurilor, în asfințit, în Duminica Tomii.
Despre toate acestea, au povestit o parte dintre oamenii care au fost în preajma ei, care au cunoscut-o dincolo de ceea ce se vedea în poze. În ordine au fost: Adrian Bănuță (TVR), scriitoarea și jurnalista Loreta Popa (Muzeul Literaturii Romane), regizorul Ioan Cărmăzan (UARF), cantautorul Ovidiu Mihâilescu, actorul și regizorul Stefan Nițu (C.C.Călărași), cantautorii Adrian Beznă și Walter Ghicolescu, scriitorul Stefan Mitroi și Titus Andrei (Radio Romania).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.