Exclusiv: un pacient infectat cu COVID își spune povestea de pe patul de spital!

București FM îți prezintă povestea unui pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2.
Am ales să nu divulgăm identitatea persoanei care în prezent este internată în Spitalul ROL 2, amplasat în perimetrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni.
Formațiunea medicală a fost declarată operaţională la finalul lunii martie și a fost costruită special pentru tratarea pacienților infectați cu COVD-19.
Spitalul ROL 2 funcţionează ca secţie externă a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central, asigurând asistenţă medicală specializată pentru pacienţii potenţial infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cazurile uşoare şi medii.
În prezent, starea de sănătate a pacientului este bună, iar dacă cele două teste efectuate la începutul acestei săptămâni vor fi negative, va putea merge acasă.

Reporter București FM: Când ați simțit prima data că este vorba despre noul coronavirus?
Pacient: „Primul simptom pe care l-am simțit și care mi-a pus un semn de întrebare a fost în momentul în care mi-am dat seama că nu am miros.
Nu simțeam nici măcar mirosul de oțet sau de spirt, de alcool sanitar. Acesta a fost primul pas, dar am zis că poate mi se pare și am așteptat să fiu contactată de cei de la DSP, să vedem atunci ce ni se spune.

Reporter București FM: În momentul în care v-ați dat seama că vă lipsesc anumite simțuri, ce ați făcut?
Pacient: „Mă aflam în izolare în momentul acela, pentru că intrasem în contact cu o persoană confirmată COVID-19, coleg de serviciu, de birou și ne-au trecut pe toți colegii în izolare.
Mă aflam deja acasă și mi-am dat seama progresiv că întâi a lipsit mirosul, după aceea au urmat o durere de spate și nasul uscat și, mai ales, ceea ce m-a deranjat cel mai tare, astenia fizică. O slăbiciune.
Trăgeam tot timpul să mă așez în pat. Dorința mea era să fac treburi, ca viața să meargă înainte, dar făceam ce făceam și mă așezam în pat. De această astenie am scăpat abia zilele trecute (n.r.sâmbătă).”

Reporter București FM: Aș vrea să știu după câte zile în izolare ați început să aveți aceste simptome – lipsa mirosului, starea de moleșeală a organismului?
Pacient: „Pe 16 aprilie eu am avut ultimul contact cu persoana confirmată și pe 22 am rămas în izolare.
Pot să spun că la două zile după asta, manifestările s-au accelerat.
Luni, pe 27, au sunat cei de la DSP, să ne întrebe cum ne simțim eu și soțul meu, să ne întrebe ce simptome avem, dacă au apărut simptome și atunci ni s-a propus să vină salvarea să ne testeze.”

Reporter București FM: Soțul dumneavostră a avut aceleași simptome sau a fost diferit?
Pacient: „A avut doar un puseu de febră mare, 38 cu 8, într-una dintre nopți pe care eu am reușit să-l stăpânesc cu Paracetamol și Algocalmin, așa cum facem la o răceală.
Fiind în primele zile de izolare, nu eram foarte sigură care este motivul, dar după aceea el nu a mai avut nici un simptom.
După aceea, când am fost testați, am ieșit pozitiv.

Reporter București FM: Care a fost procedura? Au venit, v-au testat, ați așteptat rezultatele analizelor?
Pacient: „Da, ne-au sunat în a doua zi de izolare, nu prea am avut ce să spun. După aceea, când ne-au sunat și le-am povestit ne-au trimis salvarea, ne-au testat și a doua zi a venit rezultatul și tot în aceeași seară ne-au și luat. S-a dat rezultatul în mai puțin de 24 de ore.

Reporter București FM: Odată ajunși la spital, care a fost procedura pe care ați urmat-o ca pacient?
Pacient: „Atunci, noaptea (n.r. marți), când am ajuns, ne-au făcut analize de sânge, radiografie pulmonară, EKG, tensiune, puls, toate cele uzuale și abia apoi ne-au la cort, că aici așa este.”

Reporter București FM: Dumneavoastră sunteți într-un cort emanajat special pentru așa ceva, să înțeleg..
Pacient: „Da, sunt două șiruri mari de corturi. Între cele două șiruri este o alee de 6 metri, alei și de-o parte și de cealaltă a celor două șiruri de corturi.
Cortul este mare aici unde sunt eu și, de fapt, toate sunt la fel. Un cort cam de 8 metri pe 5 împărțit.
În primul compartiment sunt patru paturi. Mai este un compartiment alăturat unde au fost montate un duș și o chiuvetă. Afară, la fiecare ușă – intrare în cort, este o toaletă ecologică. Sunt dotate cu televizor, cu telefon ca să suni sau ca să fi sunat în orice moment de la asistente sau de la camera medicilor.
Este o instalație de aer condiționat, altfel decât știm noi, cu ajutorul căreia poți regla temperatura.
Este spațiu, foarte multă igienizare, totul de unică folosință, tot personalul este îmbrăcat în combinezoanele acelea izolate, foarte atenți, foarte grijulii, în permanență vin să vadă ce facem. Am toată stima pentru modul de organizare și cum se comportă cu noi.

Reporter București FM: Un cort este pentru un pacient sau doi din aceeași familie?
Pacient: „Salonul propriu-zis este cu patru paturi. Ce am descris eu, sunt multe, așezate în șir. Aproximativ 15 corturi într-un șir.

Reporter București FM: Sunt corturi de patru persoane, astfel încât să fie și spațiu pentru distanțare socială?
Pacient: „Da.

Reporter București FM: Iar în cortul în care stați dumneavostră, deși este de patru persoane, stați numai dumneavostră și soțul.
Pacient: „Da, chiar am văzut aceeași situație cu familii separate de ceilalți. Așa cum stau eu cu soțul, am mai văzut familii în aceeași postură, ei doi într-un singur cort.

Reporter București FM: Care au fost simptomele pe care le-ați avut atunci când ați ajuns la spital?
Pacient: „Aceeași astenie fizică și absența mirosului. Eu nu am făcut febră. Eu am avut de 2 ori, 37 cu 3 sau cu 4. Soțul meu nu a mai făcut de la primul puseu.

Reporter București FM: Care a fost rutina zilnică, la spital?
Pacient: „În fiecare dimineață, ni se face EKG, tensiune, puls, temperatură. La fiecare două zile ni se fac analize de sânge. Așa s-a procedat până acum.
Și, bineînțeles, cu administrarea tratamentului corespunzător.

Reporter București FM: La ce interval orar vi se administrează?
Pacient: „Dimineața și seara.

Reporter București FM: După câte zile ați început să simțiți o amelioare?
Pacient: „Despre mine vorbesc, pentru că soțul meu nu a mai avut nici un fel de simptome, trei zile m-am simțit la fel de slăbită și fără miros. De sâmbătă, s-a schimbat totul. Am simțit că sunt vioaie, că pot sta în picioare.

Reporter București FM: Ce v-au spus medicii? Ce urmează pentru dumneavoastră și pentru soțul dumneavoastră?
Pacient: „Trebuie să repetăm analiza la plămâni și luni va fi testarea. Prima testare.

Reporter București FM: Trebuie să stați 14 zile la spital sau rezultatul testării va fi hotărâtor?
Pacient: „Eu am înțeles că dacă două teste ies negativ putem pleca acasă.”

Reporter București FM: Puteți pleca acasă și vă puteți întoarce la serviciu? Ce v-au spus medicii?
Pacient: „Asta nu ni s-a spus explicit, dar nu cred că vom merge direct la serviciu.”

Un material realizat de Adelina Tocitu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.