Claudia Marcu, româncă stabilită în Olanda: ”28 de români în carantină în Olanda”
Articol de , 4 mai 2020, 11:09
București FM a demarat campania exclusivă ”Ce mai faceți? Suntem bine!” prin care aduce vești ascultătorilor despre eforturile și măsurile care se iau în lume pentru reducerea efectelor și stoparea epidemiei cu #Coronavirus, dar și despre starea de spirit și viața de zi cu zi a populației. În matinalul #BeFM #DeDimineata, Marius Stoica și Alex Minculescu merg din țară-n țară și întreaba: “Ce mai faceți? Sunteți bine?”
Claudia Marcu, jurnalist, fost realizator București Fm și corespondent Radio România în Olanda, a adus vești din această țară pe 98.3 și live prin Skype, pe Facebook-ul București fm.
”La noi, motorașele nu s-au oprit de tot, dar mai avem de așteptat până pe 20 mai. Lumea se pregătește pentru așa-numita «economie de la 1 metru și jumătate distanță». Nu sunt măsuri foarte clare, ce se va relaxa după 20 mai. Cert este că școlile se deschid după 11 mai, dar cele primare – copiii până în 12 ani. Activitățile sportive pot fi reluate de ei, respectând anumite reguli. Dar încă nu știm despre hoteluri, restaurante, baruri”, a povestit Claudia Marcu.
”Străzile sunt puțin mai aglomerate. Lumea respectă distanța în proporție de 90%. Ies mai mult la plimbare, îi vezi mai mult pe străzi. Se vede că răbdarea începe să scadă, deși noi nu avem aceste măsuri severe ca în alte țări. Aici nu există declarația. Se apelează la disciplina ta interioară. Nu se folosesc măști. E un semnn de întrebare, pentru că experții olandezi se gândesc dacă masca trebuie să fie obligatorie, întrucât se pare că nu ajută foarte mult. Ei spun că atunci când porți masca, poți să atingi partea exterioara cu mâna care să aibă niște microbi”, mai spune fosta noastră colegă.
Claudia Marcu a stat de vorbă cu o serie de români stabiliți în Olanda, de la studenți până la funcționari publici sau oameni care lucrează în corportații. ”Ei spun că în Olanda măsurile au fost luate cu o oarecare întârziere și poate că o acțiune mai rapidă ar fi redus numărul de decese. O altă critică e legată de lipsa de protecție a persoanelor în casele de bătrâni. Lumea și-ar fi dorit să existe mai multe teste și mai multă lume testată. Cei cu copii au avut îngrijorări în plus. Referitor la acest «lockdown inteligent», se bucură că Olanda a adoptat o carantină mai lejeră. În plus, apreciază onestitatea, transparența, modul în care comunică autoritățile cu populația.”
Claudia a oferit și o informație în exclusivitate pentru România: ”Sunt foarte mulți români care au plecat să lucreze în agricultură. În general, măsurile sunt bune, lumea e mulțumită. Am văzut câteva reportaje la televizor. Nu am apucat să verific personal, dar aseară am aflat că 28 de români care lucrează în agricultură au fost depistați pozitiv și sunt puși în carantină, pe o navă din portul orașului Arnhem.”