Ce presupune instituirea starii de alerta in Romania?
Articol de Marga Tudor, 4 mai 2020, 16:50
Din 15 mai Romania intra in stare de alerta. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca NU va prelungi starea de urgenta, urmand sa fie inlocuita de starea de alerta.
Aceasta este reglementata de ordonanta de urgenta 21 din 2004 si se refera la punerea de indata in aplicare a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta.
In functie de evolutia situatiei de urgenta care a determinat declararea starii de alerta, durata sau aria acesteia se poate prelungi ori extinde sau restrange, după caz.
Pe timpul starii de alerta se pot dispune orice masuri necesare pentru inlaturarea starii de forta majora.
Masurile trebuie sa fie proportionale cu situatiile care le-au determinat si se aplica cu respectarea conditiilor si limitelor prevazute de lege.
Articolul 53 din Constituție prevede că „exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”.
In Romania, starea de urgenta va inceta in 14 mai si va fi inlocuita cu starea de alerta, din 15 mai.
Atunci se redeschid saloanele de coafura, frizeriile, cabinetele stomatologice sau muzeele, urmand ca eventuale noi masuri de relaxare sa fie dispuse dupa doua saptamani, in functie de evoluția pandemiei de coronavirus, a declarat presedintele Klaus Iohannis.
Din 15 mai, oamenii vor putea sa circule in interiorul localitatii de domiciliu fara a completa o declaratie pe proprie raspundere.
Presedintele Klaus Iohannis a vorbit si despre o relaxare „pas cu pas”, cu noi posibile masuri de relaxare la un interval de doua saptamani.