CCR: Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale!
Articol de Marga Tudor, 6 mai 2020, 17:05 / actualizat: 6 mai 2020, 19:27
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.
De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, astăzi, sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.
Ordonanța militară nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, ci acestea se stabilesc arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor CCR. Totuși, amenzile vor fi anulate doar după contestarea în Instanță. ”Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”, a declarat Renate Weber.
Totuși, amenzile vor fi anulate doar după contestarea în Instanță.
Renate Weber a declarat la Digi 24, că dacă așa va arăta decizia, nu este ceea ce aștepta fiindcă Instanțele vor fi foarte aglomerate. ”Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”, a declarat Renate Weber.
Și Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a declarat la Digi 24, că se aștepta la această decizie, deoarece prevederile pentru modul in care se dau amenzile, in special cuantumul acestora, erau neclare.
Amenzile pot fi anulate doar dupa contestarea lor in instanta!
Avocatul Poporului atragea atenţia, zilele trecute, persoanelor care au fost amendate şi care vor să invoce neconstituţionalitatea actului normativ că, pentru a produce efecte juridice în fiecare caz individual, este necesar ca excepţia de neconstituţionalitate privind actul normativ de incriminare să fie ridicată în faţa instanţei, în cadrul procesului având ca obiect contestarea procesului-verbal de contravenţie.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului atrage atenția că amenzile declarate neconstituționale de către CCR nu sunt automat anulate.
Acestea pot fi contestate in instanță până pe data de 30 mai.
FACIAS atenționează că decizia Curții Constituționale a României, care a stabilit că amenzile date în conformitate cu prevederile ordonanțelor militare sunt neconstituționale, nu atrage automat anularea acestora. Contestația împotriva procesului verbal al contravenției poate fi contestat în instanță doar până la data de 30 mai, respectiv 15 zile de la încheierea stării de urgență.
Cei care au contestat deja amenzile pot acum folosi în instanță și decizia CCR.
La fel, cei care au plătit deja amenzile pot să le conteste și, în cazul în care vor avea câștig de cauză, urmează să își recupereze banii de la stat.