VIDEO: Raluca Lazăr, româncă stabilită în Franța – „Starea de urgență sanitară este prelungită până în iulie”
Articol de , 7 mai 2020, 11:29
București FM a demarat campania exclusivă „Ce mai faceți? Suntem bine!” prin care aduce vești ascultătorilor despre eforturile și măsurile care se iau în lume pentru reducerea efectelor și stoparea epidemiei cu #Coronavirus, dar și despre starea de spirit și viața de zi cu zi a populației.
În matinalul #BeFM #DeDimineață, Marius Stoica și Alex Minculescu merg din țară-n țară și întreaba: „Ce mai faceți? Sunteți bine?”
Raluca Lazăr, româncă stabilită în Franța, a adus vești din această țară pe 98.3 FM și live prin Skype, pe Facebook-ul București FM
„În Franța situația este un pic mai complexă. Planul pentru deconfinare (n.r iesire din izolare) este complex, întrucât e mai ușor să închizi o țară decât să o redeschizi progresiv. 11 mai este data. Începând din 4 mai, în fiecare zi, autoritățile prezintă o hartă a Franței care e în mai multe culori. Vom avea voie să călătorim în limita a 100 de kilometri în jurul localității de reședință, nu vom mai avea nevoie de declarație. Marea noutate este că în departamentele marcate cu verde pe hartă se va începe școala. E un cuvânt mare că va începe, pentru că, de fapt, școala începe pentru grădinițe și școli primare, dar nu ca o începere normal: efectivul va fi redus la 15 elevi, iar timpul de stat în clasă va fi redus”, explică Raluca Lazăr.
„Avem voie să facem sport. De curând a fost autorizată și bicicleta. Deocamdată, 1 kilometru în jurul casei. Parcurile sunt închise, plajele la fel. În ceea ce privește restaurantele și centrele comerciale, nu poate fi vorba. La început de iunie se va rediscuta problema lor. Până atunci rămân închise. Starea de urgență sanitară este prelungită până în iulie”, a precizat Raluca.
Raluca Lazăr a spus că Guvernul a luat și măsuri pentru sectoarele cele mai afectate de #pandemie. „Toți cei din cultură sunt opriți până în toamnă, iar toată masa de lucrători angajați în evenimente sezoniere au contracte de șomaj prelungite până în iunie 2021. E o măsură care a fost cerută de toată lumea din domeniu.”
„A existat un moment culminant, când zilnic erau transporturi de bolnavi. În fiecare zi, la ora 7:00, se publică un buletin cu situația sanitară. În principiu, serviciile de reanimare au mai puțini bolnavi. Ieri au fost doar 278 de decese. Serviciile de sănătate sunt mai puțin solicitate. Autoritățile au spus că dacă relaxarea nu decurge bine, există un nou plan prin care se întorc la situația de confinare (n.r izolare) din martie. S-a prelungit încurajarea oamenilor de a lucra de acasă, până în iunie. Măștile sunt obligatorii, mai ales în transportul în comun. Se vorbea despre testări în masă, dar până acum nimeni nu le-a încurajat. Este discuția că azi poți fi testat și ești negativ, dar mâine poți lua viurusul și devii un pericol pentru alții”, explică Raluca.
Cât despre situația economică din Franța, Raluca Lazar punctează: „Cifrele în economie au evoluat mult. Dacă în primele săptămâni deficitul economic era la minus 3% din PIB, acum e la -8%. Peste 13 milioane de salariați sunt în șomaj parțial. În ultima lună a crescut cu peste 7% numărul de șomeri înregistrați. Ne pregătim de o perioadă extrem de neagră în privința obiceiurilor pe care le vom avea. Sunt sectoare sinistrate precum turismul.”
Și cu toate acestea, Raluca spune: „Peste 67% dintre francezi trăiesc această perioadă cu seninătate. Dar, vă mai spun o cifră: 2,5! Adică, 2,5 kilograme pe care toată lumea le-a luat în medie în această perioadă. Și asta pentru că toata lumea s-a refugiat în bucătărie, deci avem niște urmări vizibile.”