Comisia Europeană: libertatea de mişcare a lucrătorilor sezonieri şi drepturile lor nu sunt în totalitate respectate

arhiva

Recomandările CE în ceea ce priveşte libertatea de mişcare a lucrătorilor sezonieri şi drepturile lor nu sunt în totalitate respectate de statele membre – a anunţat Comisia Europeană.

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Adalbert Jahnz, a precizat că în prezent executivul european este în discuţii cu statele membre pentru a obţine aplicarea completă a recomandărilor.

Precizările au fost făcute după ce recent mai mulți lucrători sezonieri din Bulgaria, ajunși în Franţa, au fost trimiși înapoi în ţară direct de pe aeroport.

Un sindicat bulgar a acuzat autorităţile franceze de rasism pentru că lucrătorii erau de etnie romă.

Cât privește situația lucrătorilor din România. Astăzi, primul tren cu îngrijitoare din România a ajuns în gara de lângă aeroportul Schwechat din Viena.

La bord se aflau aproximativ 80 de îngrijitoare la domiciliu, marea majoritate femei, care au plecat duminică seara din Timişoara cu un tren de noapte operat în parteneriat de compania austriacă de căi ferate OBB şi compania românească CFR.

Urmează acum ca îngrijitoarele să fie testate pentru COVID-19. Dacă rezultatele vor fi negative, îngrijitoarele vor merge spre diferite destinaţii din Austria unde este nevoie de ele.

Costurile pentru cazarea la hotel şi testare se ridică la 179 de euro de persoană şi sunt suportate de statul austriac.

În mod oficial, în Austria lucrează 60.000 de îngrijitoare, dintre care 80% sunt femei din România şi Slovacia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.